Ana içeriğe atla

Af Örgütü’nden Molla yargısına mektup: Heyder Qurbani’nin idamını durdur

Af Örgütü’nden Molla yargısına mektup: Heyder Qurbani’nin idamını durdur
Af Örgütü, İran rejimi Yargı Erki Başkanlığına bir mektup göndererek Kürt siyasi tutsak Heyder Qurmani’nin idamının durdurulmasını talep etti.
posted onSeptember 24, 2020
noyorum

Uluslararası Af Örgütü, İran İslam Cumhuriyeti Yargı Erki Başkanlığı’na Doğu Kürdistan’lı (Rojhelat) Kürt siyasi tutsak Heyder Qurbani’nin idamının durdurulmasını talep eden bir mektup gönderdi.

Af Örgütü’nün İran rejimi Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi’ye gönderdiği mektubunda, idamın insani bir cezalandırma yöntemi olmadığı vurgulanarak Qurbani hakkındaki idam cezası kararının uygulanmaması talep edildi.

Rojhelat’ın Kamyaran kenti nüfusuna kayıtlı evli ve çocuk sahibi 47 yaşında Kürt tutsak Heyder Qurbani, İran rejimi Devrim Muhafızları’na (Pasdaran) bağlı Besic güçlerinin 3 mensubunu öldürmek ve Kürdistan Demokrat Parti-İran (HDK-İ) üyesi olma iddialarıyla yargılandıktan sonra İran rejimi yargısı tarafından idam cezasına çarptırılmıştı.

İşkenceyle olmayan suçu itiraf ettirme

Heyder Qurbani, kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili İran rejim güçlerinin kendisine ağır işkenceler uyguladığını ve işlemediği suçları kabul etmesini dayattığını açıklamıştı.

2016’da yakalandıktan sonra Rojhelat’ın Sine kenti cezaevine konulan Kürt tutsak Heyder Qurbani hakkındaki idam kararı İran rejimi Yüksek Mahkeme’si tarafından onanmıştı.

Mahkemenin onama kararı ardından ailesi, Qurbani’nin idam edilmesinden endişe ediyor. Ailesi, hazırladığı bir videoyu sosyal medyada yayınlayarak Heyder Qurbani’nin fiziksel işkence altında kendisine yöneltilen suçlamaları itiraf etmeye zorlandığını belirterek, infazın durdurulması için uluslararası kurum ve kamuoyundan yardım talebinde bulundu.

Heyder Qurbani’nin avukavtı Saleh Nikbaxt ise, müvekkiline yöneltilen suçlamalarla ilgili herhangi bir kanıt bulunmamasına rağmen, kendisi hakkında idam cezası verildiğini açıkladı.