Ana içeriğe atla

ABD 2 İran rejimi casusunu yakaladı

ABD 2 İran rejimi casusunu yakaladı
ABD Adalet Bakanlığı, iki İranlıyı ABD ulusal güvenliği ve nükleer bilgileri içeren yaygın siber casusluk operasyonlarına katılmaktan yakaladı. Yakalanan casusların, İran rejimine muhalif kişiler hakkında da geniş bilgiler topladığı da belirtildi.
posted onSeptember 17, 2020
noyorum

ABD Adalet Bakanlığı, iki İranlıyı ABD ulusal güvenliği ve nükleer bilgileri içeren yaygın siber casusluk operasyonlarına katılmaktan yakaladı.

ABD Savunma Bakanlığı konuyla ilgili yayınladığı açıklamada, gerçekleştirilen bu elektronik casusluk operasyonu sonucu bu casusluğun İran İslam Cumhuriyeti rejiminin emri ve desteğiyle gerçekleştirildiğinin doğruladığını belirtti.

Reuters'ın geçtiği habere göre Adalet Bakanlığı açıklamasında, yargılanan İranlıların orta İran’ın Hamedan eyaletinden Humen Haydrian (30) ve Mehdi Ferhadi (34) isimli kişiler olduğu kaydedildi.

Açıklamada bu iki casusun ABD’nin ulusal güvenliğiyle ilgili bilgi ve belgeler de dahil olmak üzere uzay çalışmaları, yayımlanmamış bilimsel araştırma ve nükleer bilgilerin yer aldığı yüzlerce tarabaytlık veri çaldığı ifade edildi.

Casuslar rejim muhaliflerini de hedef aldı

ABD Adalet Bakanlığı, yakalanan iki casusun bazı durumlarda İran rejiminin talebi üzerine İran rejimine muhalif kişi ve liderler ile insan hakları aktivistleri hakkında bilgi topladığını, ayrıca bu casusların topladıkları bu bilgileri bazı durumlarda dijital karaborsada sattığını da belirtti.

Davayı yürüten New Jersey Bölge Savcısı Craig Carpinetto, iki casusun bilgisayar sistemlerine küstahça sızarak fikri mülkiyeti hedef aldığını, sık sık İran'da ve dünyanın dört bir yanında insan hakları mücadelesi yürüten aktivistler de dahil olmak üzere İran rejimine muhalif kişileri sindirmeye çalıştıklarının ortaya çıktığını söyledi.