Ana içeriğe atla

Pompeo Kudüs'te: İran rejimine karşı korunması için BAE'ye F-35 verebiliriz

 Pompeo Kudüs'te: İran rejimine karşı korunması için BAE'ye F-35 verebiliriz
Ortadoğu turunun ilk durağı İsrail’de Netanyahu ile bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, İran rejimine karşı BAE’ye F-35 savaş uçakları verebileceklerinin sinyalini verdi. Pompeo, BAE’ye askeri desteğin İsrail’in Ortadoğu’daki nitelikli askeri güç pozisyonuna zarar vermeyecek şekilde olacağını vurguladı.
posted onAugust 24, 2020
noyorum

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Orta Doğu seferinin ilk ayağı olan İsrail’de temaslarda bulundu.

Kudüs’teki başbakanlık konutunda İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir araya gelen Pompeo, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında imzalanan ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmasından övgüyle bahsederken BAE’ye F-35 savaş uçağı satışına da yeşil ışık yaktı.

Pompeo, “ABD’nin BAE’ye F-35 savaş uçaklarını satıp satmayacağı” şeklindeki soruya F-35'lerden veya başka herhangi bir sistemden ismen bahsetmeden ABD'nin, İran İslam Cumhuriyeti'nin bölgedeki tehditlerinden kendilerini korumak amacıyla ihtiyaç duyduğu silahları (BAE) sağladığından emin olmak istediğini söyledi.

ABD'nin İsrail'in niteliksel askeri gücünü zayıflatmadan askeri müttefiki BAE’ye yardım etmeyi dengelemenin bir yolunu bulacağını ifade eden Pompeo, "ABD'nin niteliksel askeri teçhizat satışı ile ilgili yasal gereklilikleri var ve buna riayet edeceğiz. BAE ile 20 yıldan fazla bir süredir güvenlik ilişkimiz var. Ancak İsrail'in Ortadoğu'daki askeri üstünlüğünü sağlamanın yanında BAE’ye askeri desteğin bir yolunu bulacağımızdan eminim” dedi.

Netanyahu: Araplar ve İsrailliler İran’a karşı hemfikir ise Avrupa dikkate alınsın

İran rejimine uygulanan silah ambargosuyla ilgili soruları yanıtlayan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Körfez ülkelerinin de İsrail gibi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından İran rejimine uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına karşı olduğunu söyleyerek, "Başta Avrupa'dakiler olmak üzere dostlarımıza tavsiyem odur ki Araplar ve İsrailliler bir konu üzerinde hemfikirse bunun dikkate alınması gerekir." değerlendirmesinde bulundu.

Pompeo da İran rejimine uygulanan silah ambargosunun devam etmesi gerektiğini dile getirirken, Tahran yönetiminin nükleer silaha sahip olmaması için ABD'nin her türlü imkanı kullanacağını sözlerine ekledi.

Netanyahu, İsrail ile BAE arasında varılan normalleşme anlaşmasının bölgedeki barış ve istikrar için bir nimet olduğunun altını çizerek anlaşmayı "radikallere karşı ılımlıların ittifakı" olarak nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı, İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz ve Dışişleri Bakanı Gabi Ashkenazi ile de görüşecek.

Pompeo, İsrail'in ardından Sudan, BAE ve Bahreyn'i ziyaret edecek.