Ana içeriğe atla

Biden: Erdoğan otokrat, Kürtlerle ilgili yapacağım son şey ona taviz vermek

Biden: Erdoğan otokrat, Kürtlerle ilgili yapacağım son şey ona taviz vermek
Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ‘Otokrat’ olarak nitelendiren Demokrat Parti ABD Başkan Adayı Joe Biden, “Kürtler konusunda yapacağım son şey ona taviz vermek olurdu” dedi.
posted onAugust 15, 2020
noyorum

ABD’de Başkan Donald Trump ile Demokrat Parti ABD Başkan Adayı Joe Biden arasındaki başkanlık yarışı kızışırken anketlerde Trump’ın önünde olan Joe Biden’den Kürtlerle ilgili mesaj geldi.

New York Times gazetesine seçim süreci ve ABD dış politikaları hakkında mülakat veren Başkan Adayı Joe Biden,Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘Otokrat’ olarak nitelendirerek “Kürtler konusunda yapacağım son şey ona taviz vermek olurdu” dedi.

“Erdoğan DAİŞ ile işbirliği içinde”

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili çok ağır suçlamalarda bulunan Biden, Erdoğan’ın vahşi terör örgütü DAİŞ ile işbirliği içinde olduğunu söyledi.

Erdoğan’ı Akdeniz’den uzak tutmak için bölgedeki ABD müttefikleriyle çalışacaklarını dile getiren Biden, “Türkiye halen nükleer silah sahibi. Bu konuda rahat mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Onunla (Erdoğan) çok zaman geçirdim. O bir otokrat. Kendisi Türkiye’nin Cumhurbaşkanı ve çok daha fazlası. Şimdi yapmamız gerektiğini düşündüğüm şey, ona karşı çok farklı bir yaklaşım ortaya koymak ve muhalefet liderliğini desteklediğimizi açıkça ortaya koymak. Sürece katılmak isteyen Kürt nüfusunu parlamentolarına entegre etmek için bir süredir çalışan bir yolumuz vardı. Hatalarımızı konuşmalıyız. Yaptıkları yanlışların bedelini ödemek zorunda. Ona bazı silahları satmaya devam edip etmeyeceğimizi netleştirmemiz lazım.”

“Darbeyle değil seçimle Erdoğan iktidarı değiştililebilir”

Erdoğan konusunda çok endişeli olduğunun altını çizen Joe Biden, “Ama yine de benim onlarla yaptığım gibi daha doğrudan temas kurarsak, Türkiye’ye destek olabileceğimizi ve hala var olan unsurlarını (muhalefeti) destekleyip Erdoğan hükümdarlığına son vermeleri konusunda cesaretlendirebiliriz. Darbeyle değil  seçim süreciyle, Erdoğan iktidarı değiştirilebilir. Sonu geldi, İstanbul’da patlak verdi, partisinde de çöküş var” diye konuştu.

“Peki şimdi ne yapıyoruz?” sorusunu sorarak “Sadece orada oturduk ve teslim olduk” yanıtı ile Trump yönetimini eleştiren Joe Biden Kürtlerle ilgili ise “Ve Kürtler konusunda yapacağım son şey ona (Erdoğan) taviz vermek olurdu” dedi.