Ana içeriğe atla

Mamosta Zara’nın avukatı: Tutuklanmasının İran rejimi yasalarında da yeri yok

Mamosta Zara’nın avukatı: Tutuklanmasının İran rejimi yasalarında da yeri yok
Kürtçe ders verdiği için 10 yıl hapis cezasına çaptırılan Kürt öğretmen Zara Mihemedi’nin avukatı Ciwanmerd Abdulahi, İran rejimi yasalarına göre resmi dil Farsça’nın yanı sıra farklı dillerde okumanın önünde her hangi bir engel bulunmadığını ancak rejimin Zara’ya 10 yıl hapis cezası verdiğini söyledi.
posted onJuly 20, 2020
noyorum

Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Sine kentindeki Nujin Sosyal Kültür Derneği’nde açılan kursta Kürtçe dil dersleri veren Zara Mihemedi’nin İran İslam Cumhuriyeti Devrim Mahkemesi 1’inci Şubesi tarafından 10 yıl hapis cezasına çaptırılması Rojhelat başta olmak üzere Kürdistan’ın dört bir yanında büyük tepkiye neden oldu.

Kürdistan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim görevlisi ve aynı zamanda Zara Mihemedi’nin Avukatı Ciwanmerd Abdulahi, Rojhelat ve İran’da yıllardır Kürtçe kurslarda dersler verildiğini belirterek, Kürtçe ders verdiği için 10 yıl hapis cezasına çaptırılan Zara Mihemedi’nin cezasının onandığı gerekçenin İran rejmi yasalarında da yer almadığı söyledi.

“Amaç Kürtçe’nin engellenmesidir”

Avukat Ciwanmerd Abdulahi, “Zara kalem dışında başka bir şey taşımadı, ayrıca suç teşkil edecek her hangi bir eylemde bulunmadı. Davayı görünce incelemeye başladım, daha en başından bu davanın Kürtçe diline olan eğilimin önünü kesmek için açıldığınıunu anladım. Açıkçası ben maksimum bir yıl ceza verileceğinini düşünüyordum ancak 10 yıl hapis cezası verdiler” dedi.

İran rejimi yasalarına göre ülkede resmi dil olan Farsça’nın yanında farklı dillerde okumanın önünde her hangi bir engel bulunmadığını vurgulayan Abdulahi, “Ancak söz konusu yasalar şu ana kadar okullarda uygulanmıyor. Rojhelat ve İran’da yıllardır Kürtçe kurslarda dersler veriliyor” ifadelerini kullandı.

Zara Mihemedi’nin telefonunda Kürdistan Bayrağı bulunması, Kürtçe elbise giymesi ve Kürtlere özgü puşi takmanın suç olarak nitelendirildiğini ifade eden Abdulahi, “Bunların yasada hiçbir karşılığı yoktur ve suç olarak tanımlanmamıştır. Öte yandan Pasdaran (İran rejimi Devrim Muhafızları) Bilgi Merkezi’nin açıklamasına göre Zara’nın hiçbir muhalif yapıyla bağlantısı olmamıştır ancak söz konusu suçları kendisine yıkmaya çalışılıyor” diye konuştu.

Zara Mihemedi gibi Kürtçe öğretmeni olan eşi Seywan İbrahimi de, “Nujin Sosyal Kültür Derneği’nde Zara ile tanıştık ve nişanlandık. Düğün yapacaktık ancak Zara 6 ay tutuklanınca ertelemeye karar verdik. Şartlı tahliye edilince 5 ay önce düğün yapıp evlendik” dedi.

Zara Mihemedi’nin 17 Şubat’ta yargılandığını hatırlatan İbrahimi, “Duruşmaya sadece Zara ve avukatının katılmasına müsaade edildi. İran’da ‘ulusal güvenliği tehlikeye atmak amacıyla grup kurmak’ iddiasıyla suçlanıyordu ancak söz konusu suçlamaları ispat edecek herhangi bir belge sunamadılar. Avukatı bize tutuksuz yargılanması gerektiğini söylemişti ancak verilen karar hepimizi şok etti” diye konuştu.

Rojhelat’ta 15 Kürtçe Öğrenim Merkezi var

Zara Mihemedi’nin yargılanması Rojhelat’ta İran rejim yargısına karşı büyük bir tepkinin oluşmasına neden oldu. Kürtçe Öğrenim Merkezi Müdürü Adnan Berzinci konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uzun bir süredir Zara Öğretmeni tanıyorum. Ana dil eğitimi alanında çalışıyordu. Bu olay nedeniyle üzüntü duyuyoruz. Zara’ya yöneltilen suçlamaların hiçbirinin yasal bir dayanağı yoktur. Sadece Kürtçe eğitimin önünü kesmek için üretilen bir bahanenin dışında başka bir şey değildir” dedi.

Nujin Sosyal Kültür Derneği’ne gelenler, diğer derneklerden farklı olarak mesai saatleri içerisinde geleneksel Kürt kıyafetleri giyiyor.

Nujin Derneği’nin sözcüsü İdris Mimberi, “Biz 11 yıl önce Peyam Nuri Üniversitesi’nde Kürtçe öğrenimi vermeye başladık. 2013 sonbaharından bu yana Rojhelat’ın diğer kentlerinde şubelerimiz hizmet veriyor. Ayrıca 100 köyde Kürtçe eğitim vermeye devam ediyoruz. Zara derneğimizin en aktif üyelerinden biriydi. En başından bu yana bizimle birlikte çalışıyordu. Kürtçe eğitimine çok önem veren bir arkadaşımızdı. 22 Mayıs 2019’da Zara’nın evinde diğer arkadaşlarımızla yemek yerken güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındık” dedi.

Soruşturmanın 6’ncı gününde İdris ve Rebwar serbest bırakıldı ancak Zara 6 ay hapis cezası aldı.

Nujin Derneği’nin eski yöneticisi ve Zara’nın yakın arkadaşı Soma Purmihemedi de, “Nujin üyelerinin Kürtçe eğitim vermek dışında başka bir çalışması yok. Bu ceza Kürtçe öğrenimin engellenmesi dışında başka bir anlam taşımıyor” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Rûdaw