Skip to main content

Coronavirüs vaka sayısı 1 milyonu, can kayıpları 60 bini aştı

Coronavirüs vaka sayısı 1 milyonu, can kayıpları 60 bini aştı
Dünya genelinde Coronavirüs salgınından dolayı vaka ve can kayıpları hızla artıyor. Worldometers verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 133 bin 774’e can kayıpları ise 60 bin 397’ye ulaştı.
posted onApril 4, 2020
nocomment

Dünya genelinde yeni tip Coronavirüs (Covid-19) salgınından dolayı vaka ve can kayıpları hızla artarken virüsün beyne de zarar verdiği açıklandı.

Worldometers verilerine göre dünya genelinde vaka sayısı 1 milyon 133 bin 774’e can kayıpları ise 60 bin 397’ye ulaştı.

İtalya'da can kayıpları 15 bine yaklaşıyor

Coronavirüs salgınından en çok etkilenen İtalya’da son açıklanan verilere göre salgın nedeniyle 14 bin 681 kişi hayatını kaybetti. Ülkede tespit edilen vaka sayısı da 119 bin 827'ye ulaşmış durumda.

İtalya Sivil Savunma Daire Başkanı Angelo Borrelli, ülkede devam eden karantina koşullarının Mayıs ayının başlangıcından sonraya da uzayabileceğini söyledi. İtalya'da bu hafta alınan bir kararla mevcut seyahat kısıtlamaları ve karantina koşulları, 13 Nisan tarihine kadar uzatılmıştı. Bu sabah RAI Radyosu'nda katıldığı bir programda konuya ilişkin bir soruya yanıt veren Borrelli, "Maalesef karantinayı uzatacaklar. Ben mevcut durumun 1 Mayıs'a kadar düzeleceğine inanmıyorum. Son derece dikkatli olmalıyız," dedi.

İspanya ve Fransa’da da durum kritik

İspanya'da son 24 saatte 809 kişi daha Coronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybederken, ülke genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 11 bin 744’e, toplam vaka sayısı da 124 bin 736’ya yükseldi. Ülkede 6 binden fazla kişi de yoğun bakımda.

Fransa Ulusal Halk Sağlığı Genel Müdürü Jerome Salomon, günlük basın toplantısında, Fransa’da Coronavirüsün etkisi ve virüsle mücadele konusunda son bilgileri paylaştı. Salomon, son 24 saatte yaşamını yitiren 588 kişi ile birlikte 1 Mart’tan bu yana hastanelerde kaydedilen ölü sayısının 5 bin 91’e ulaştığını belirtti.

Salomon, ikinci kez huzur evlerinde ve yaşlı bakım evlerindeki ölü sayısını da açıklayarak, bu kurumlarda toplam bin 416 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti. Bu rakamla birlikte ölü sayısı 6 bin 507’e ulaştı.

Salomon ayrıca hastanelerde halen 27 bin hastanın tedavi gördüğünü, bunların 6 bin 662’sinin ise yoğun bakımda tedavi edildiğini söyledi ve Fransa tarihinde ilk kez yoğun bakıma kaldırılan hasta sayısının bu seviyeye ulaştığının altını çizdi.

ABD’de can kaybı 7 bin 406

Dünyayı kasıp kavuran Coronavirüs salgınında ölü sayısının her geçen gün arttığı ABD’de Başkan Donald Trump, ev yapımı maske takılmasını önerdi.

Vaka sayısının 277 bin 607’ye, can kayıplarının ise 7 bin 406’ya yükseldiği ABD’de virüsün en çok yayıldığı New York eyaletinde hastanelerdeki yatak ve personel sayısı ve gerekli sağlık ekipmanı eksikliğinin olduğu bildirildi.

New York Eyalet Valisi Andrew Cuomo sosyal medya hesabı üzerinden, “New York’un üç şeye ihtiyacı var: Yatak, personel ve malzeme” açıklamasını yaptı.

“Coronavirüs, beyne de zarar veriyor”

Öte yandan ABD’li nörologlar az sayıda Coronavirüs hastasının beyninde ciddi bozukluklar tespit etiklerini açıkladı.

Bu hastalarda Coronavirüse yakalandıktan sonra konuşma bozukluğu veya tepki azalması gözlemlendiği ifade eden nörologlar, 74 yaşındaki bir Coronavirüs hastasının konuşma kaybına uğradığını ve hastanın beyin taramaları sonrasında beynin bazı bölümlerinde anormal şişme ve hücre ölümü tespit ettiklerini belirtti.

Çinli yetkililerden ‘İkinci dalga’ uyarısı

Coronavirüsün ilk ortaya çıkıp dünyaya yayıldığı Çin’deki can kayıpları 3 bin 326’da vaka sayısı ise 81 bin 639’larda seyrediyor.

Ülkede vaka sayıları azalmaya başlarken, salgındaki yavaşlamayı fırsat bilen Pekin yönetimi, ülke çapında ekonomik faaliyetleri yeniden başlatma kararı aldı. Hükümet, Çin ekonomisinin ilk çeyrekte yaşadığı derin kayıpları hızla telafi etmeyi umuyor.

Ancak virüsün ilk kez ortaya çıktığı Wuhan’da yetkililer, ikinci dalga riskinden kaygılı. Yetkililer halkın teyakkuzda kalmayı sürdürmesi ve dışarı çıkmaktan kaçınması gerektiğini söylüyor.

23 Ocak’ta karantinaya alınan Wuhan’da, tecrit kuralları iki hafta önce esnetilmeye başlandı ve 11 milyonluk nüfusun bir kısmının evden çıkmasına izin verildi. Wuhan halkının kent sınırları dışına çıkması hala yasak. Bu yasağın 8 Nisan’da sona ermesi bekleniyor.

İran ve Rojhelat'ta can kayıpları 3 bin 452'ye yükseldi

Salgının en yaygın olduğu yerlerden biri de İran ve Doğu Kürdistan. İran İslam Cumhuriyeti yetkililerinin açıkladığı son resmi verilere göre son 24 saatte 158 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 452'ye yükseldi. İran ve Rojhelat genelinde açıklanan toplam vaka sayısı da 55 bin 743'e ulaştı.

Yerel kaynaklar, İran rejiminin salgına yakalanan ve salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerle ilgili gerçek bilgileri sakladığını, gerçek rakamların ise açıklananın çok üzerinde olduğunu bildiriyorlar.

WHO, maske tavsiyesini değiştiriyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Coronavirüsün yayılmasını azaltmak için ev yapımı maskelerin veya ağız bölgesini kapatacak başka koruyucuların kullanımına yeşil ışık yaktı. Ancak örgüt, solunum maskelerinin salgınla ön saflarda mücadele eden sağlık çalışanları tarafından kullanılması gerektiği konusunda bir görüş değişikliği belirtmedi.

Üst düzey bir WHO yetkilisinin gazetecilere yaptığı açıklamaya göre, dünya genelinde bir milyondan fazla kişiyi enfekte eden virüsün havadan bulaşma olasılığı göz önüne alınsa da salgının yayılmasının temelinde hala belirti gösterenlerin öksürmesi, hapşırması ve virüsü yüzeylere veya başkalarına bulaştırmasının yattığı düşünülüyor.

WHO’nun üst düzey acil durum uzmanlarından Doktor Mike Ryan, ”Solunum maskelerini ön saflarda savaşan sağlık çalışanlarına ayırmalıyız. Ancak ağız bölgesini kapatarak havaya öksürmeyi ve hapşırmayı önleyen koruyucular kullanmak kötü bir fikir değil,” dedi. Ryan, maske kullanımının, el yıkama ve sosyal mesafe kurallarını ortadan kaldırmayacağını da belirtti.

Google'dan 'Şehirlerdeki hareketlilik düşüşü oranları' analizi

Google, kullanıcılarının akıllı telefonlarından gelen konum bildirme verilerine dayanan bir analizin sonuçlarını yayınladı. 131 ülkeden toplanan veriler, Coronavirüs salgını nedeniyle insanların toplu ulaşım araçlarını kullanma, mağaza, market, kafe ve restoran gibi mekanlara gitme oranlarındaki değişiklikleri gösteriyor.

19 Şubat ile 29 Mart tarihleri arasındaki verileri içeren çalışmada, salgına karşı alınan önlemlerin ve resmi kısıtlamaların kentlerdeki hareket azalmasına ne oranda etki ettiği yansıtılıyor. Elde edilen verilere göre, salgının en fazla etkilediği ülkelerden olan İtalya ve İspanya’da insanların mağazalara ve eğlence mekanlarına gitme oranı yüzde 94 oranında düştü. Bu oran İngiltere, Fransa ve Filipinler’de yüzde 80’in üzerine çıkarken, 24 Mart’ta ani bir kararla sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Hindistan’da yüzde 77 oranındaydı.

Resmi bir kararla sokağa çıkma yasağı kararı alınmayan ya da yetkililerin kısıtlamalar konusunda esnek davrandığı Japonya ve İsveç gibi ülkelerdeyse bu oran yüzde 25’lerde kaldı.

Veriler, kimi yerlerdeyse yetkililerin uyarı ve önlemlerine rağmen marketlere akın edildiğini de gösteriyor.

Worldometers verilerinde son durum

Güncellenmiş Worldometers verilerine göre can kaybı ve vaka sayısı en fazla olan ülkeler şu şekilde:

coronavirusu