Skip to main content

Rojava Özerk Yönetimi’nden tarihi karar: ENKS’ye yönelik tüm engeller kaldırıldı

Rojava Özerk Yönetimi’nden tarihi karar: ENKS’ye yönelik tüm engeller kaldırıldı
Rojava Özerk Yönetimi, ENKS’nin Rojava’daki çalışmalarının önündeki tüm engellerin kaldırıldığını duyurdu. ENKS’den de ‘bu adımı ciddiye alıyoruz’ açıklaması geldi.
posted onDecember 21, 2019
nocomment

Batı Kürdistan (Rojava) Özerk Yönetimi, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’nin (ENKS) Rojava’daki siyasi çalışmalarının önündeki tüm engellerin kaldırıldığını ve ENKS ile aktif bir ortaklığın kurulabilmesi için gerekli çalışmaların başlatıldığını duyurdu.

Rojava Özerk Yönetimi İçişleri Komitesi, HSD’nin çağrısı ile başlayan ulusal birlik çalışmalarına ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamada, “Özerk Yönetim ile ENKS arasında aktif bir ortaklığın kurulabilmesi amacıyla, ENKS’nin bölgede siyasi çalışmalarını yürütmesi, büro kurması, basın ya da toplumsal çalışmalarını sürdürmesi önünde hiçbir yasal engelin bulunmadığını belirtmek isteriz. Bu adım ile yeniden güven ortamının oluşmasının önündeki tüm engellerin kalkmasını amaçlıyoruz” ifadelerine yer verildi.

“Çalışmalarını sürdürmelerinin önünde hiçbir engel yok”

Ülke dışında bulunan ENKS üyesi ve yöneticilerine ilişkin tüm soruşturma dosyaları iptal edildiği bilgisine yer verilen açıklamanın devamında “ENKS üye ve yöneticilerinin topraklarına, Rojava’ya dönmelerinin ve siyasi çalışmalarını özgür bir ortamda sürdürmelerinin önünde hiçbir engelin bulunmadığını duyuruyoruz” denildi.

“Hakikatlerin araştırılması için ortak komite kuruldu”

Açıklamada ENKS’den 15 Aralık günü alınan ve tutuklu oldukları düşünülen 10 kişilik bir isim listesinin HSD’ye teslim edildiği belirtildi.

Hakikatlerin araştırılması amacıyla ortak bir komitenin kurulduğu belirtilen açıklamada, “Bu komitenin çalışmalarının sonucunu kısa süre içerisine ENKS ve HSD ile yapacağımız ortak toplantı ile duyuracağız” ifadelerine yer verdi.

ENKS: Bu adımı ciddiye alıyoruz

Rojava Özerk Yönetimi’nden yapılan bu tarihi çağrıya ENKS’den olumlu cevap geldi. ENKS yaptığı açıklamada Özerk Yönetim’in ‘ulusal birlik’ çağrısıyla ilgili atılacak adımları olumlu karşılayacaklarını bildirdi.

Açıklamada, “ENKS, Kürt ulusal birliğiyle ilgili açıklamaları ciddiye almaktadır. Bu süreçte bir anlaşma sağlanırsa bu, Suriye’de Kürt halkının yararına hizmet eder. Ayrıca bu anlaşma, Suriye krizinde Kürt sorununun uluslararası boyutta çözümüne de katkı sunar” denildi.

ENKS, söz konusu çabaları ciddiye aldıklarını bildirerek, bunun amacının Kürtlerin haklarının korunması olması gerektiğinin altını çizdi.

Uluslararası devletlerin garantörlüğünün önemine ve Suriye muhalefetine dikkat çekilen açıklamada, ENKS’nin Kürtlerin haklarının korunması, barışın ve istikrarın sağlanması konusunda adım atacağı da ifade edildi.

Öte yandan, ENKS’li tutukluların serbest bırakılması konusunda da bir komitenin oluşturulacağı ifade edildi.

Erbil ve Duhok mutabakatları sonuçsuz kalmıştı

Kürtler arası ‘ulusal birlik’ özellikle 2011’in sonlarında Suriye’de iç savaşın başlamasından sonra dillendirilmeye başlandı.

Birliğin ilk adımı Rojava Yönetimi ile ENKS tarafından 11 Temmuz 2012’de imzalanan Erbil Anlaşması ile atıldı. 

Ekim 2014’te ABD ve dönemin Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Mesud Barzani’nin çabalarıyla yapılan  Duhok Mutabakatı ile birlik adına bir adım daha ilerleme sağlanmıştı.

Ancak tarafların yaşanan tutum değişiklikleri sonrası mutabakat yürürlüğe girmedi ve taraflar birbirini suçladı.

Daha sonra birkaç defa heyetler arası görüşmeler gerçekleşse de birlik konusunda bir gelişme sağlanmadı.

Türk devletinin ordusu ve ona bağlı cihatçı çetelerle 9 Ekim’de Rojava’ya yönelik işgal harekatını başlatması sonrası özellikle HSD Genel Komutanı General Mazlum Kobani’nin çabalarıyla ‘Rojava’da ulusal birlik’ çabaları tekrar arttı. 

Bu kapsamda HSD ile ENKS yöneticileri Rojava’da ulusal birliğin sağlanması amacıyla geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirdi.