Skip to main content

Merkel’e “Hizbullah’ın siyasi faaliyetlerini yasakla” çağrısı

Merkel’e “Hizbullah’ın siyasi faaliyetlerini yasakla” çağrısı
Alman siyasi partilerinden CDU/CSU, SPD ve FDP’nin Başbakan Angela Merkel’den, İran rejimi güdümündeki Hizbullah’ın Almanya’daki siyasi faaliyetlerini yasaklaması amacıyla çağrıda bulunacakları bildirildi.
posted onDecember 16, 2019
nocomment

Almanya Federal Parlamentosu’ndaki Birlik Partileri CDU/CSU, SPD ve FDP’nin hazırladıkları ortak bir tasarıyla, Angela Merkel hükümetinin İran İslam Cumhuriyeti güdümündeki Hizbullah'ın siyasi kanadının ülkede faaliyette bulunmasına yasak getirmesini talep edecekleri belirtildi.

Alman Basın Ajansı DPA’nın eline geçen ve önümüzdeki hafta Perşembe günü Federal Meclis’in bu yılki en son oturumunda oylayacağı öğrenilen tasarıya göre, Hizbullah’ın siyasi ve askeri kanatları arasında ayrımın kaldırılması ve örgütün faaliyetlerinin tümden yasaklanması talep ediliyor.

Almanya’da 2013 yılında, Hizbullah’ın askeri kanadının faaliyetleri ve propaganda çalışmaları yasaklanmıştı. Söz konusu tasarı, Hizbullah’ın terör listesine eklenmesini de öngörüyor.

Hükümetteki koalisyonun ortakları Birlik Partileri ve SPD, mecliste çoğunluğa sahip olduğu için tasarının kabul edileceğinden yola çıkılıyor. Hizbullah’ın faaliyetleriyle ilgili kısıtlama isteyen ve İslam karşıtı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) tarafından hazırlanan başka bir tasarı, geçen haziran ayında meclisteki diğer partilerin oylarıyla reddedilmişti.

Son aylarda dışişleri, içişleri ve adalet bakanlıklarıyla, söz konusu partilerin temsilcilerinin hazırladığı yeni taslağın odak noktasının, Hizbullah’ın Alman Dernekler Yasası gereğince yasaklanması olduğu öğrenildi. Yasaya göre, ‘terörle ilişkisi olduğu’ gerekçesiyle faaliyetleri yasaklanan derneklerin, para toplamaları, sosyal çalışmalarını sürdürmeleri ve gösterilerde örgütün sembollerini kullanmaları da yasaklanıyor.

Tasarının onaylanması Hizbullaha yaklaşım tümden değişir

Tasarı kabul edilirse, Almanya’nın Hizbullah’la ilgili yaklaşımı da tümden değişecek. Merkel hükümeti uluslararası baskının da etkisiyle Hizbullah’ın siyasi kanadının yasaklanmasını uzun bir süredir tartışıyor.

Hükümette şimdiye kadar yasağa karşı çıkanların, özellikle Lübnan’da faal olan Hizbullah’la birlikte tüm siyasi aktörlere eşit mesafede durulması gerektiğini savundukları, ayrıca yasak kararının İran rejimiyle ilişkileri de olumsuz etkileyebileceğini öne sürdükleri biliniyor.

Almanya, İran rejiminin en önemli ticaret ortaklarından biri. Yüzlerce Alman şirketi, ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen dolaylı veya doğrudan İran rejimiyle iş yapmayı sürdürüyor.

Federal Adalet Bakanlığı’ndan bir yetkili, geçtiğimiz Haziran ayında yaptığı açıklamada, Hizbullah’ın Almanya’daki etkinlikleri konusunda ellerinde çok sayıda suçlayıcı dosya ve belge bulunduğunu, ancak dış politik nedenlerden dolayı Hizbullah’ın yasaklanmasının söz konusu olmadığını söylemişti.

ABD yönetimi yasak konusunda Almanya’ya bir süredir baskı yapıyor. Nitekim Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, 4 Haziran’da Berlin’i ziyaretinde BaşbakanAngela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’la yaptığı görüşmelerde, Hizbullah'ın İngiltere ve Hollanda'da yasaklandığını belirterek, Almanya'da da yasaklanması talebini tekrardan gündeme getirmişti.

ABD Berlin Büyükelçisi Ricahrd Grenell de, kara para konusunda Almanya’nın Hizbullah için ‘cennet’ olduğunu söylemişti. İç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Örgütü’nün raporlarında, Almanya’da en az 1050 Hizbullah üyesinin bulunduğu, örgütün topladığı paraların uyuşturucu ve araba kaçakçılığı ve kara para ticaretinde kullanıldığı, aklanan paraların ise Hizbullah’ın askeri kanadına gönderildiği iddiaları yer alıyor.