Skip to main content

İran rejimi Necef Başkonsolosluğu yeniden ateşe verildi

İran rejimi Necef Başkonsolosluğu yeniden ateşe verildi
Irak’ın Necef kentinde geçtiğimiz Cuma günü ateşe verilen İran rejimi Başkonsolosluk binası bugün yeniden ateşe verildi.
posted onDecember 2, 2019
nocomment

Irak’ta devam eden protesto gösterileri çerçevesinde Necef kentinde geçtiğimiz Cuma günü ateşe verilen İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosluk binası bugün yeniden ateşe verildi.

Irak emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Necef’teki İran rejimi Başkonsolosluk binası, devam eden gösteriler sırasında kimliği henüz tespit edilemeyen kişilerce yeniden ateşe verildi.

Sivil savunma ekiplerinin yangını söndürme çalışmalarının devam ettiği bildirilirken görgü tanıkları, olay sırasında Başkonsolosluk binasında kimsenin bulunmadığını kaydetti.

Irak’ın Necef kentinde, geçtiğimiz Cuma günü, binlerce gösterici, İran rejiminin Irak’ın içişlerine müdahalesi ve 1 Ekim’den beri devam eden protesto gösterilerinde İran rejimine bağlı suikastçi Şii paramiliter milislerin bazı gösterilerde protestocuları hedef alarak katletmesi gerekçeleriyle İran rejiminin Necef Başkonsolosluk binasını ateşe vermişti.

Olay ardından Necef kentinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, İran rejimi, buna engel olmadığı için Irak hükümetini eleştirmişti.

Diğer taraftan Irak’taki protesto gösterileri kapsamında bugün, ülkenin güneyinde yer alan Kadisiye vilayetinde göstericiler valilik binasını ele geçirdi ve Kadisiye vilayetini diğer kentlere bağlayan ana yollara barikatlar kurarak bu yolları trafiğe kapattı.

Irak’taki protestolar 3’üncü ayına girdi

Irak'ta işsizlik, yolsuzluk, kamu hizmeti yetersizliği ve İran rejiminin Şii paramiliter milis grupları eliyle ülkenin içişlerine müdahalesini protesto etmek amacıyla 1 Ekim'de başlayan gösterilerde şu ana kadar 350'den fazla kişi hayatını kaybetti, 15 binden fazla kişi yaralandı.

Protesto gösterileri, Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi’nin görevinden istifa etmesine rağmen durmadı. Göstericiler, Irak Parlamentosu’nun lağvedilmesi, mevcut siyasi partiler dışında yeni bir hükümet kurulması ve bu hükümetin, işsizlik ve yolsuzlukla mücadele ve kamusal hizmetlerin adil bir şekilde yerine getirilmesi amacıyla köklü reformlar gerçekleştirmesini talep ediyor. Protesto gösterilerinin bir diğer talebi de İran rejiminin ülkenin içişlerine müdahalesinin önüne geçilmesi.