Birçok kentte hükümetin ekonomik politikalarına ve İran rejiminin iç müdahalelerine karşı protesto gösterilerinin sürdüğü Irak’ta Başbakanı Adil Abdulmehdi, başkent Bağdat’ta gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısının ardından bazı reform kararlarını açıkladı.
Irak vatandaşlarının küçük borçlarının ödeneceğini kaydeden Abdulmehdi, yoksullukla mücadele, iş imkanlarının oluşturulması ve iki maaş alanların bir maaşının kesilmesi için çalıştıklarını belirtti.
Yönetim kademelerinde de reform için çalışıldığını söyleyen Abdulmehdi, protesto gösterilerine katılan halkın taleplerini yerine getirmek için çalıştıklarını vurguladı.
Önümüzdeki oturumlarda yapılacak düzenlemelerle ilgili tüm maddeleri açıklayacağını bildiren Irak Başbakanı, “Irak devleti, her açıdan ilerledi. Bugün elektrik ve tarım daha iyi durumda. Uluslararası ilişkilerimiz güçlü ve ülkemiz birlik halinde. Geçmişte birçok eksiklikler vardı, şimdi bu eksikliklerin birçoğu düzeldi. Biz gerilemedik. Ülkeyi birçok alanda ilerlettik” iddialarında bulundu.
Başbakan Abdulmehdi’nin bu reform kararlarına karşı gösterilere katılan halkın nasıl bir reaksiyon göstereceği merak konusu.
Gösterilerde yaşamını yitirenler
Abdulmehdi, “Allah’a yemin ederim ki tek üzüntüm gösterilerde yaşamını yitirenlerdir. Gösterilerin ardından evine dönen vatandaşları korumasız bir şekilde ziyaret etmeye hazırım” diye konuştu.
Irak'ta, Bağdat ile güneydeki kentler 1 Ekim'den bu yana yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle düzenlenen gösterilere sahne oluyor.
Sadr: Hükümet istifa etsin
Irak Parlamentosu’nda en büyük bloğa liderlik yapan Mukteda es-Sadr, Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetine istifa çağrısında bulunmuştu. üst düzey siyasi liderlerin Sadr'ı hükümetin istifa etmesi yönündeki çağrısından vazgeçirmeye çalıştığı ancak Sadr’ın kendi destekçilerinin de gösterilere katılabileceğine ilişkin endişeyle bu duruşundan geri adım atmadığı bildirildi.
Şii din adamı Sadr, ülkede yaşanan gerginliği sona erdirmek için hükümeti istifaya çağırmış ve Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde erken seçime gidilmesi talebinde bulunmuştu.
Bilanço çok ağır
Gösterilerde 100’den fazla kişi yaşamını yitirirken, Irak İnsan Hakları Komiserliği, protestoların başladığı günden bu yana 3 bin 978 kişinin yaralandığını, gözaltına alınan 567 kişiden 355'nin serbest bırakıldığını duyurdu.
Sokağa çıkma yasağının kaldırıldığı şehirlerde, dört günlük protestolar ve göstericiler ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmalardan sonra internet erişiminde yaşanan sıkıntılar devam ediyor.
BM’den ‘şiddete son verilmesi’ çağrısı
Protestoların başlamasından bu yana 100'den fazla kişinin hayatını kaybetmesiyle BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI), şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.
UNAMI tarafından yapılan açıklamada, “Bu durmalı ve hükümet karşıtı gösterilerde şiddete başvuranlardan hesap sorulmalı” ifadeleri kullanıldı.
Irak İnsan Hakları Komisyonu, 100’den fazla kişinin öldüğünü, yaklaşık 4 bin kişinin de yaralandığını bildirdi.
Sağlık ve güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre başkent Bağdat ve ülkenin güneyindeki şehirlerde güvenlik güçleri ve göstericiler arasında yaşanan çatışmada en az 6 polis memuru hayatını kaybetti.
Liberal Milletvekili Faik Şeyh Ali de Irak güvenlik güçlerini ‘keskin nişancılarla göstericileri öldürmekle’ suçladı.
Meclis Başkanı Halbusi: Talepler yerine getirilmezse ceketini alıp protestolara katılacağım
Öte yandan, Irak Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi ise göstericilerin temsilcileri ile bir araya geldi.
Halbusi, yetkili makamların göstericilerin taleplerini yerine getirmemeleri halinde ceketini çıkarıp sokaklara inerek protestolara katılacağını açıkladı.