آواتودی*
عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق که کشورش از اثرات ادامه بحران آمریکا- ایران بر عراق و منطقه بشدت نگران شده است، چهارشنبه 3 مهر/ 25 سپتامبر راهی عربستان شد و بلافاصله با ملک سلمان پادشاه سعودی دیدار و گفتوگو کرد.
همزمان، برهم صالح رییس جمهوری عراق چهارشنبه در سخنرانی در هفتاد و چهارمین اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد، ضمن تاکید بر اینکه بغداد مشتاق است که مناسبات خوبی با ایران داشته باشد، افزود که عراق نگران است که این کشور هزینه ادامه این بحران منطقهای با ایران را بپردازد.
آقای صالح در خطابی که ظاهرا آمریکا و کشورهای عربی مخالف ایران در منطقه بود، افزود که «عراق بخشی از هیچ محوری علیه هیچ کشوری و محل حمله به همسایگان نخواهد بود».
رییس جمهوری عراق در گفته دیگری که ظاهرا مخاطب این بار او سران تهران بخاطر حملات اخیر منتسب به ایران علیه تاسیسات نفتی سعودی بود، گفت «هدف قرار دادن امنیت خلیج فارس و عربستان، یک امر خطرناک است».
وی افزود که عراق از راه افتادن جنگی در منطقه نگران است و تلاش میکند که این خطر را دور کند.
(برهم صالح که پاییز سال گذشته به این مقام رسید، امسال اولین بار بود که به عنوان رییس جمهوری عراق در مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی میکرد. وی که کرد است، بخش پایانی از سخنرانی خود در سازمان ملل را به زبان کردی به پایان برد. این شاید یکی از موارد معدودی است که زبان کردی به عنوان زبان رسمی رییس جمهوری یک کشور، از تریبون مجمع عمومی سران کشورهای جهان، به کار رفته است).
همزمان با تلاشهای عراق برای حل دیپلماتیک بحرانی که ایران بخشی از آن است، عمران خان نخست وزیر پاکستان چهارشنبه فاش کرد که پیش از ورود به آمریکا، به ریاض رفته و سران عربستان از او خواستهاند که در بحران کشورشان با ایران، میانجیگری کند.
عمران خان که دوشنبه یکم مهر/ 23 سپتامبر با دونالد ترامپ در کاخ سفید دیدار کرده بود، افزود که به آقای ترامپ نیز گفته است که بگذارد او هم این میانجیگری با ایران میان تهران و واشینگتن را امتحان کند و آقای ترامپ با آن موافق بوده است.
آقای ترامپ در روزهای گذشته چند بار تاکید کرد که میانجیگران تازه و متعددی در حال تلاش برای بحران آمریکا و ایران هستند.
در این میان، حوثیهای یمن چهارشنبه همزمان با روزی مهم برای سخنرانی حسن روحانی در سازمان ملل، اعلام کردند که از حملات جدید به عربستان در واکنش به حملات تازه ائتلاف سعودی علیه یمن، خودداری میکنند تا گفته پیشین خود را در مورد دادن فرصتی به عربستان برای بررسی صلح، مورد تاکید قرار دهند.
برخی روزنامههای قطری چهارشنبه خبر دادند که نمایندگانی از انصارالله یمن با نمایندگان دولت عبد رب منصور هادی، رییس جمهوری یمنی مورد حمایت سعودی، در مسقط پایتخت سلطان نشین عمان دیدار کردهاند. این امر از سوی رسانهها و منابع بیطرف تایید قطعی نشده است اما اگر درست باشد، نشان میدهد که سلطان قابوس دوست نزدیک و مورد اعتماد آمریکا و ایران نیز یکی از میانجیگران فعال برای جلوگیری از تشدید بحران یا دست کم کوتاه کردن فتیله تنش کنونی میان آمریکا و عربستان علیه ایران است.