Rojava'nın Afrin kentinde Türkiye'ye bağlı ÖSO'ya bağlı silahlı grupların yaptıkları insan hakları ihlallerin yanı sıra kentin tarihi bölgelerinde kazılar yaparak çıkardıkları tarihi eserleri de talan ediyor.
Afrinlilerin göçertilmesiyle birlikte kentin demografisinin değişmesinin yanı sıra tarihi geçmişi de silinmeye başlandı. Türkiye'ye bağlı güçlerin yaptığı insan hakları ihlali ve tarihi yerleri yağmalamanın haddi hesabı kalmadı.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) Türkiye'ye bağlı silahlı gurupların Afrin'de yaptıkları hak ihlalleri ve tarihi yağmalamaya ilişkin rapor yayınladı. SOHR tarafından daha önce yayınlan bir videoda, Afrin’deki silahlı grupların kentteki antik tiyatronun bulunduğu bölgede kazı yaptıkları görülmüştü.
Yayınlanan rapor Afrin halkının görüşlerinin yan ısıra görsel belgelere de dayanıyor.
SOHR’un açıklamasında, Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı silahlı gurupların, Antik Tiyatro ve Hori Kalesi’nin bulunduğu bölgede kazılar yaparak tarihi eserleri çaldıkları ifade edildi.
Afrin’in kuzeyinde yer alan Hori Kalesi’nin tarhi M.Ö bin yılına dayanıyor. Bölgede Hori Kalesi, Hori Mabedi ve Antik Tiyatro, tarihi köprü gibi önemli tarihi yapılar bulunuyor.
21 Ocak’ta operasyonların başladığı, 18 Mart’ta da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve ÖSO, “Zeytin Dalı” operasyonu kapsamında girdiği Afrin bölgesinde Ayn Dara Tepesi ve Teqlike Kalesi gibi tarihi yerler bombalanmıştı.
İdlib Tarihi Eserler Merkezi daha önce yaptığı açıklamada, 2012 yılından 2018 yılına kadar Afrin’deki siyasi değişimlerin ardından kente giren silahlı grupların birçok tarihi eseri çaldıkları belirtilmişti.
Yaklaşık 3 ay devam eden operasyonun ardından bölgede bulunan PYD güçleri Afrin’den çekilme kararı almıştı.
Afrin, ÖSO güçlerinin sivil halka karşı zor kullanma, hırsızlık ve insan kaçırma gibi olaylarla sık sık gündeme geliyor.