Skip to main content

"جمهوری اسلامی پیوسته با بحران مشروعیت روبرو است"

یک کارشناس اسرائیلی در مسائل ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفته است که علیرغم اعتراضات مردمی گسترده اخیر، فعلا بعید به نظر می‌رسد که قدرت در ایران تغییر کند.
یک کارشناس اسرائیلی در مسائل ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفته است که علیرغم اعتراضات مردمی گسترده اخیر، فعلا بعید به نظر می‌رسد که قدرت در ایران تغییر کند.
posted onJanuary 27, 2026
nocomment

راز زیمت، کارشناس و پژوهشگر مؤسسه تحقیقات امنیت ملی (INSS) در این رابطه تصریح کرد، پس از سرکوب خشونت‌آمیز معترضان در ایران که در جریان آن هزاران نفر کشته شده‌اند، "نشانه‌ای نمی‌بیند که خط مشی جمهوری اسلامی در آینده نزدیک دستخوش تغییر شود".

بنا بر ارزیابی او، جناح تندرو در ایران همچنان تعیین‌کننده موضع و سیاست‌های جمهوری اسلامی است و علیرغم تحریم‌های غرب می‌تواند با تکیه بر شرکای تجاری قدرتمندی چون چین به حیات خود ادامه دهد. زیمت افزود، جمهوری اسلامی به شکلی خوب خود را سازماندهی کرده و ۹۰ درصد از صادارت نفت ایران راهی چین می‌شود.

این کارشناس در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه گفت، برنامه موشکی و همچنین زیرساختارهای هسته‌ای ایران علیرغم تضعیف ظرفیت‌های نظامی جمهوری اسلامی در جریان جنگ ۱۲ روزه میان این کشور و اسرائیل و آمریکا همچنان فعالیت دارند و ادامه پشتیبانی‌های تهران از نیروهای نیابتی از جمله شبه‌نظامیان حزب‌الله در لبنان شاهدی است بر این مدعا.

به باور زیمت در ساختارهای سیاسی و مذهبی ایران که به طور کامل در دست علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران است، شکافی به وجود نیامده است و سپاه نه تنها نیروهای نظامی و اطلاعاتی را همچنان تحت کنترل خود دارد، بلکه مانند گذشته نقش و نفوذ زیادی در اقتصاد داخلی و خارجی ایران دارد.

این پژوهشگر افزود، "جمهوری اسلامی پیوسته با بحران مشروعیت روبرو است و در سال‌های گذشته شکاف میان مردم و رهبری سیاسی و مذهبی ایران بیشتر شده به طوری که ۸۰ تا ۸۵ درصد از مردم مخالف حکومت هستند اما با وجود این رهبری ایران این بار هم موفق به سرکوب اعتراضات شده است".

به گفته زیمت، مشکلاتی چون بحران اقتصادی، تورم بالا و نقض حقوق بشر همچنان به قوت خود باقی هستند و حکومت ایران برای رفع آن‌ها باید استراتژی خود را به طور کامل تغییر دهد، چه در ارتباط با مسائل داخلی و چه در عرصه سیاست خارجی، برای نمونه توافق هسته‌ای. اما به گفته او "خامنه‌ای حاضر به چنین تغییر و تحولی نیست".

این کارشناس در عین حال معتقد است، "اگر ادامه حیات جمهوری اسلامی به طور جدی به خطر افتد، این امکان وجود دارد که حکومت از دورن، خامنه‌ای را که عامل ترمز است، قربانی کند" و در این صورت، "این احتمال که سپاه قدرت را کاملا در دست گیرد، بیشتر است تا تغییر رژیم".

از دید زیمت، اتحادیه اروپا باید فورا سپاه پاسداران را در فهرست تروریستی خود قرار دهد و برای ارسال پیامی تأثیرگذار در واکنش به کشتارها معترضان در ایران، سفیران خود را از این کشور باز خواند.

این کارشناس افزود: "این بسیار مهم است به ایران فهمانده شود که باید برای اعمال خود بها بپردازد".

تداوم قطعی اینترنت

در روز بیست‌ونهم اعتراضات ۱۴۰۴، اختلال و محدود سازی همچنان یکی از محورهای ثابت سرکوب و کنترل جریان اطلاع‌رسانی باقی مانده است.

نت بلاکس روز یکشنبه پنجم بهمن گزارش داد خاموشی دیجیتال در ایران که از ۱۷ روز پیش آغاز شده، به بیش از ۴۰۰ ساعت رسیده است.

این نهاد پایش اینترنت با انتشار پیامی در اکس نوشت افزایش کوتاه‌مدت اتصال، این تصور نادرست را ایجاد کرده که اینترنت در ایران به صورت گسترده بازگشته است. به گفته نت بلاکس، "تنها حداقل سرویس موجود در فهرست سفید برای برخی کاربران در دسترس است و استفاده از ابزارهای دور زدن فیلترینگ امکان عبور پیام‌ها را فراهم کرده است".