Skip to main content

AB ile İran arasında nükleer anlaşma pazarlığı

 AB ile İran arasında nükleer anlaşma pazarlığı
posted onJune 27, 2022
nocomment

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, nükleer anlaşma müzakerelerine yeniden başlamaya hazır olduklarını belirterek, “Umuyoruz ki bu defa ABD tarafı müzakerelerin son noktasında gerçekçi ve adil adımlar atacaktır” dedi.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Tahran’ı ziyaret ederek İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile görüştü.

Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Abdullahiyan, Borell ile İran’ın talepleri hakkında derinlemesine ve ayrıntılı toplantı yaptıklarını söyledi.

Nükleer anlaşma müzakerelerine yeniden başlamaya ülkesinin hazır olduğunu açıklayan Abdullahiyan, “Umuyoruz ki bu defa ABD tarafı müzakereye giden yolda ve anlaşmanın son noktasına varılmasında gerçekçi ve adil adımlar atacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Abdullahiyan, İran’ın ekonomik çıkarlarını olumsuz etkileyebilecek hiçbir konuyu kabul etmeyeceklerini sözlerine ekledi.

AB Dış İlişkiler Temsilcisi Borrel de, Tahran ziyaretinin öncelikli hedefinin Kapsamlı Ortak Eylem Planını (KOEP) canlandırmak olduğunu vurgulayarak, Viyana’da ara verilen müzakerelere yeniden devam edilmesi gerektiğini kaydetti.

İran-AB ilişkilerini tartışmaktan mutlu olduğunu ifade eden Borell, “İran büyük bir pazar ve ekonomilerimiz birbirini tamamlayabilir” şeklinde konuştu.