Skip to main content

ABD: Türkiye, teröristler için kaynak ve geçiş ülkesi 

ABD: Türkiye, teröristler için kaynak ve geçiş ülkesi 
posted onDecember 18, 2021
nocomment

 
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırlamış olduğu 2020 terörizm raporunda, Türkiye’nin yabancı terörist savaşçılar için kaynak ve geçiş ülkesi olduğu ifade edildi. 
 
ABD Dışişleri Bakanlığı, 2020 yılı terörizm ülke raporunu açıkladı. Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde, terörün Türkiye’de geniş bir tanımının olduğu, hükümetin de bunu ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma hakkını yasa dışı olarak beyan etmekte kullandığı kaydedildi. 
 
Raporda, Türkiye’nin Suriye ve Irak’ta savaşan IŞİD ve diğer terörist gruplara katılmak veya söz konusu ülkelerden ayrılmak isteyenler için kaynak ve geçiş ülkesi olduğu ifade edildi. 
 
Belgede ayrıca, Türkiye’nin Gülen hareketini FETÖ adıyla terör örgütü olarak tanımladığı, ancak “FETÖ’nün ABD tarafından bir terör örgütü olarak tanınmadığı” hatırlatıldı. 
 
PKK’nin Türkiye’nin çıkarlarını hedef alan eylemlerine devam ettiğini, buna karşılık Türkiye’nin de Irak ve Suriye’de operasyonlar gerçekleştirdiğini bildiren rapor, PKK ve Türk güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalar hakkında veriler paylaştı. 
 
Rapor’un Uluslararası Kriz Grubu'na dayandırdığı verilere göre, 2020 yılında 35 sivil, 41 Türk güvenlik gücü ve 265 PKK üyesi PKK bağlantılı operasyonlarda hayatını kaybetti.