Skip to main content

Urmiye – Her 5 kişiden biri aç

Urmiye – Her 5 kişiden biri aç
Doğu Kürdistan’ın Urmiye kentinde işsizlik oranının İran’ın diğer kentlerine oranla daha fazla kentteki her 5 kişiden biri açlık sınırının altında yaşıyor.
posted onDecember 27, 2018
nocomment

Doğu Kürdistan’ın Urmiye kenti İran’da yer alan en fakir 7 eyaletten biri olarak biliniyor. İran Meclisi Araştırma Merkezi’nin yayınladığı rapora göre kentte her 5 kişiden biri asgari açlık sınırının altında yaşıypr.

Rapora göre Urmiye’de 175 bin ailenin ve yani yaklaşık 643 bin insanın açlık sınırının altında temel ihtiyaçlarını alabilecek gelir seviyesinin altında yaşadıkları ifade edildi.

Urmiye’deki yoksulların çoğunun 85 bininin kent merkezinde yaşadıkları belirtildi. Ayrıca 547 bin insanın da asgari ücret ile geçindikleri kaydedildi.

2017 yılında 5 kişilik bir ailenin kişi başı asgari geçim ücretinin 410 bin tümen olduğu belirtilmişti. 2019 yılı için 4 kişilik bir ailenin asgari geçim ücretinin 1 milyon 630 bin tümen olduğu belirtiliyor.

Urmiye’ye bağlı köylerde de yaklaşık 26 bin kişinin asgari ücretin altında yaşadığı belirtiliyor.

İran ekonomisindeki sarsıntının başlangıcı Kasım 2017’de ABD Başkanı Trump’ın yaptığı basın açıklamasında İran Nükleer Anlaşması’ndan çekilebileceklerini söylemesiydi. Mayıs 2018’de ABD’nin İran Nükleer Anlaşması’ndan çekilmesi ve peşi sıra İran’a dönük bir dizi yaptırımı hayata geçireceklerini ilan etmesiyle ekonomik kriz başladı.

Ekonomideki olumsuz tablonun en net göstergesi İran para birimi riyalin dolar karşındaki rekor değer kaybıyla yaşanıyor.

Uzmanlara göre ABD’nin yaptırımları İran ekonomisinde kuşkusuz olumsuz etki yaratıyor. Ancak krizin sadece ABD yaptırımlarına bağlanılmaması gerektiğini, yolsuzluk yapan yöneticiler, kötü yönetim politikası, gerekli ekonomik tedbirlerin geç alınması ya da alınmaması, bütçenin Suriye, Lübnan, Irak, Yemen’deki milis guruplara aktarılması krizin temel nedenleri olduklarını aktarıyorlar.