Skip to main content

Bekir Ağırdır: HDP, yüzde 15 oy alabilir

Bekir Ağırdır: HDP, yüzde 15 oy alabilir
posted onSeptember 8, 2021
nocomment

 

Araştırma şirketi KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, siyasi partilerin oylarını almaya çalıştığı Z kuşağının daha çok Kürt illerinde olduğunu belirterek, “HDP'nin 13'ten 12'den 7'ye düşeceği varsayımı değil, önümüzdeki seçim sürecinde HDP'nin kendi doğal seçmeniyle bile yüzde 15'e ulaşma ihtimali söz konusu.” dedi.


T24’de seçimler ve siyasi partilerin oy oranları hakkında değerlendirmelerde bulunan Araştırma şirketi KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önümüzdeki seçimlerde yüzde 15 oy alabileceğini söyledi.

Siyasi partilerin Z kuşağı olarak adlandırılan genç seçmenin oylarını alabilmek ayrı ayrı uğraşlar verdiğini aktaran Ağırdır, genç nüfus oranının Türk illerine göre Kürt illerindeki artışına dikkat çekti. 


Ağırdır, “Baraj düşünce HDP, gerçek oyu olan 6-7'lere düşecekmiş gibi bir varsayım var. Buradan da bir rasyonalize ediliyor. Ben bir şey söyleyeyim; il il, 81 ilin 2019 yerel seçimleri, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana yaşlardaki değişimi ve yeni seçmeni hesapladığın zaman 23-24 ilde, genç nüfusun ya da 24 yaş altı nüfusun -hepsi yeni oy kullanacak değil ama- bugünün 16-24 yaş arasındaki nüfusun yüzde 25 ila 30 olduğu iller var, yüzde 7-8'de kaldığı iller var. O yüzde 25-30 arasında kalan iller hangileri biliyor musun? Kürtlerin yoğunlukta olduğu iller.” diye konuştu.

Kürtlerin Kürt partisine oy vereceğini söyleyen Ağırdır, “Çünkü Türklerde 70 büyüğe 30 çocuk var. Kürtlerde 45 büyüğe 55 çocuk var. Her yıl kabaca bir milyon seçmen ekleniyorsa, 1 milyon yeni seçmen nüfusunda bizim tespitimiz üzerinden söylüyorum. Genel nüfus oranında Kürt nüfusu yüzde 18 iken bu 1 milyon yeni seçmende yüzde 22-23 oranında. Bu şu demek; tıpkı biraz önce tartıştığımız konuştuğumuz gibi muhafazakarlar ve sekülerler kendi kültürel kimliklerinden yola çıkarak kendi kimliklerini temsil eden partilere oy vereceklerse, Kürtler de kendilerini temsil eden Kürt partisine oy verecekler. Dolayısıyla HDP'nin 13'ten 12'den 7'ye düşeceği varsayımı değil önümüzdeki seçim sürecinde HDP'nin kendi doğal seçmeniyle bile yüzde 15'e ulaşma ihtimali söz konusu.” ifadelerini kullandı.