Skip to main content

'Montrö Bildirisi' soruşturması: 7 emekli amiral ifadeye çağırıldı

'Montrö Bildirisi' soruşturması: 7 emekli amiral ifadeye çağırıldı
posted onApril 16, 2021
nocomment

104 emekli amiralin imzasıyla yayımlanan 'Montrö Bildirisi'nin ardından başlatılan soruşturma kapsamanda yeni bir gelişme yaşandı. Bildiriye imza 7 amiral ifadeye çağırılırken, polis amirallerin evinde arama yaptı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 'Montrö bildirisi' soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara, Muğla ve Antalya’da ikamet ettikleri belirlenen 6 emekli amiral ile bir emekli generali ifadeye çağırdı. 

Emekli askerlerin evinde arama yapan polis, amirallerin telefon ve bilgisayarlarına el koydu.

Ne olmuştu?

Bir gazetecinin "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Teknik olarak evet" yanıtını vermişti.

Daha sonra Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın, bir tarikat evinde sarıklı ve cüppeli görüntüleri yayımlanmış ve her iki gelişmeye tepki olarak TSK’dan emekli 104 amiral ortak bildiri yayımlamıştı.

Montrö için “büyük bir diplomasi zaferi” denilen bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadesi yer almıştı.

Mehmet Sarı’nın görüntüleri için de “Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur” denilmişti.

Bildiri hakkında soruşturma başlatılmış, gözaltına alınan 14 amiral adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.