New York merkezli Uluslararası CPJ yıllık özel raporunu yayınladı. Kuruluşa göre dünya çapında en az 251 gazeteci yaptığı haber yüzünden cezaevinde. Cezaevinde olan gazetecilerin yarısından fazlası da Türkiye, Çin ve Mısır’da. Rapora göre Türkiye’de 68 gazeteci cezaevinde.
Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), tutuklu gazetecilerle ilgili hazırladığı yıllık araştırmasını açıkladı. CPJ’nin raporuna göre dünya üzerinde 251 gazeteci demir parmaklıkların arkasında.
Raporda Türkiye’nin hapisteki gazeteciler konusunda en kötü karneye sahip ülke olmayı sürdürdüğü belirtiliyor.
Türkiye’de 68 gazetecinin ‘devlet karşıtı suçlamalar’ ile hapiste olduğu, basına yönelik baskının darbe girişimi sonrasında arttığına dikkat çekiliyor.
100’den fazla basın kuruluşunun kararname ile kapatıldığı da raporda not edilmiş.
Rapora göre Türkiye, Mısır ve Çin’deki toplam tutuklu sayısı dünya üzerindeki tutuklu gazetecilerin yarısından fazlasına tekabül ediyor. Türkiye’de 68 olan tutuklu sayısı Çin’de 47, Mısır’da ise 25. Bu rakam Suudi Arabistan’da da 16.
Hapiste olan gazetecilerin yüzde 70’inin ‘terör gruplarına destek vermek’ gibi hükümet karşıtı eylem suçlaması ile karşı karşıya olduğu belirtiliyor.
Sendikalar: Tutuklu gazeteci sayısı daha fazla
CPJ, Türkiye’deki tutuklu gazeteci sayısını 68 olarak açıklasa da sendika ve basın meslek örgütlerine göre bu rakam daha fazla. Öyle ki sayı kısa aralıklarla sürekli değişiyor.
Diyarbakır merkezli Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, Kasım ayı itibariyle 173 gazetecinin tutuklu olduğunu belirtmişti.
Ayrıca DİSK Basın-İş’in kayıtlarına göre 150 civarında gazeteci cezaevinde bulunuyor.
Kaynak: DW/ WOA