Skip to main content

Cemil Bayık: İran’a dış işgal beklentisi içinde olunmamalıdır

Cemil Bayık: İran’a dış işgal beklentisi içinde olunmamalıdır
posted onMarch 23, 2021
nocomment

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, İran’da siyasi değişim için dış güçlerden beklenti içinde olunmaması gerektiğini söyledi.

PKK’nin yayın organı Serxwebûn gazetesinin son sayısındaki makalesinde, ABD’nin İran ve Suriye politikası hakkında dikkat çekici ifadeler kullanan Bayık, İran’daki siyasi bir değişimin dış işgal beklentisi olmadan, İran’ın kendi iç dinamikleri ile amaçlanması gerektiğini ifade etti.

İran Kürtlerinin her olasılığa hazırlanması gerektiğini belirten Bayık, “Esas olarak dış bir işgali beklemeden, doğru siyasetin İran halklarıyla, İran içinde bir siyasi değişimin amaçlanması önemlidir. Dış güçlerden beklentili olanlar ne doğru bir siyaset izleyebilir ne de İran’ın değişiminde rol oynayabilir. Bu açıdan İrani tüm topluluklarla, inançlarla demokratik birlik temelinde İran’ı değiştirme mücadelesi içine girmek gerekir” dedi. 

ABD’nin PKK’yi kontrol altına alıp kendi çıkarları doğrultusunda kullanmak istediğini vurgulayan Bayık, “Kontrol altına alınan gerilla ve Özgürlük Hareketi başta ABD ve uluslararası güçlerle çelişki içinde olan güçlere karşı konumlandırılmak istenmektedir. Bu bir gün Irak, bir gün İran, bir gün Suriye, bir gün de Türk devletine karşı kullanılabilir. Hatta gerektiğinde artık kendilerine hizmet edemeyecek duruma düşmüş KDP’ye karşı bile kullanılacaktır. ABD koordinatörlüğünde güncellenen Uluslararası Komplo’yu böyle anlamak gerekmektedir” ifadesini kullandı.

ABD’nin Suriye’de Şam yönetimi ile Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetiminin anlaşmasını engellediğini belirten KCK Eş Başkanı şöyle konuştu: “Aslında Suriye rejiminin Kuzey ve Doğu Suriye yönetimi ile anlaşma yapması daha kolaydır. Ancak Suriye içinde ve dışında bazı güçler böyle bir anlaşmayı istemiyor. Öte yandan ABD de Suriye ile bir anlaşmayı sabote eden, engelleyen politikalar yürütmektedir. Ancak şu açığa çıkmıştır; Suriye’de ne TC’ye bağlı ABD ile ilişkili çeteler bir çözüm yaratabilir ne de mevcut BAAS rejimi. Sadece Kuzey ve Doğu Suriye yönetiminin öngördüğü Suriye üzerinde bir uzlaşma sağlanabilir.”

Geçtiğimiz günlerde HPG Ana Karargâh Komutanı Bahoz Erdal Sterk TV’ye vermiş olduğu bir röportajda “PKK hiçbir devletin kazanımlarına karşı değildir… Tam tersi herkes PKK'nin mücadelesinin faydalarını görüyor. PKK olmasaydı ne olurdu? Türkiye, İran'a müdahalede bulunacaktı” ifadelerini kullanmıştı.