Skip to main content

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın kardeşinin yolsuzluğunu ifşa eden gazeteciye 3 yıl hapis cezası

İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın kardeşinin yolsuzluğunu ifşa eden gazeteciye 3 yıl hapis cezası
posted onFebruary 12, 2021
nocomment


Tahranlı gazeteci Fariborz Kalantari, 4 Şubat'ta Tahran Ceza Mahkemesi tarafından İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri’nin kardeşi Mehdi Cihangiri'nin yolsuzluğunu ifşa ettiği gerekçesiyle 3 yıl hapis, 74 kırbaç, özür ve para cezasına çarpıldı. 

Mehdi Cihangiri’nin şikayeti sonrasında Kalantari, "hakaret" ve "yalan haber yayınlamak" ile suçlandı. 

Amerika'nın Sesi (VOA) ile yaptığı röportajda Karantari, gıyaben yargılandığını ve tüm İranlı yetkililerin Cihangiri'nin yolsuzluğunun farkında olduğunu söyledi.

Bu arada İslam Cumhuriyeti yargısı, Mehdi Cihangiri'ye "Toplu para kaçakçılığı" ve "yasadışı servet edinme" suçlarından 2 yıl hapis ve 100.000 dolar para cezası verdi.

İran Yargı Sözcüsü, Mehdi Cihangiri'nin iki ayrı mali yolsuzluk davası nedeniyle dört yıl hapis ve Cihangiri’nin yasadışı elde ettiği malları iade etmekle cezalandırıldığını daha önce duyurmuştu.

İran, son 41 yıldır gazeteciler için dünyanın en baskıcı ülkelerinden biri. 

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yayınlanan 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi, 180 ülke arasında, İran'ın 173. sırada olduğunu gösteriyor. 

Raporda, "Devletin haber ve bilgi üzerindeki denetimi acımasız ve 1979'dan beri en az 860 gazeteci hapse atıldı veya idam edildi. İslami rejimin, medya ve basına yönelik ağır baskılarına rağmen gazeteciler pes etmedi" ifadeleri yer alıyor.