Skip to main content

Şam’dan BM’ye mektup: İsrail ile HSD Koordinasyon içerisinde

Şam’dan BM’ye mektup: İsrail ile HSD Koordinasyon içerisinde
Suriye rejimi, BMGK’ye gönderdiği mektupta İsrail’in Dêrezor’da rejim güçlerine yönelik gerçekleştirdiği saldırılar ile HSD’nin saldırıları arasında koordinasyon olduğunu iddia etti. Şam, BM’den, saldırılarını durdurması için İsrail’e baskı yapmasını istedi.
posted onJanuary 14, 2021
nocomment

 Suriye rejimi, İsrail’in Suriye topraklarına yönelik gerçekleştirdiği saldırılarıyla ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) gönderdiği mektupta, BM’den bu saldırıları durdurmasını istedi.

Suriye rejimi Dışişleri Bakanlığı tarafından BMGK’ye gönderilen mektupta, İsrail ile omurgasını Kürt Halk Savunma Birlikleri’nin (YPG) oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri’nin (HSD)  koordinasyon içerisinde hareket ettiği ileri sürüldü.

Mektupta İsrail’in iki gün önce Dêrezor bölgesine düzenlediği hava saldırısı kınanarak, Güvenlik Konseyi’nden İsrail’in saldırılarını durdurması çağrısı yineledi.

Suriye Dışişleri Bakanlığı BMGK’ye hitaben yazdığı mektupta “İsrail’in Dêrezor’daki saldırıları ve HSD’nin Hesekê’deki saldırıları paraleldir. Bu da Suriye’de planlarını gerçekleştirmek isteyen  Suriye düşmanlarının tümü arasında bir koordinasyonun olduğunu gösteriyor” iddiası yer aldı.

Suriye Dışişleri Bakanlığı 5 gün önce de BMGK’ye gönderdiği bir mektupta 'İsrail'in artan askeri hareketliliğinin, ABD, İsrail ile Türk devleti arasındaki koordinasyonun kanıtı olduğu' ileri sürülmüştü.

Suriye rejimi Dışişleri Bakanlığı, “İsrail'in tehlikeli ve saldırgan yaklaşımı, Suriye topraklarını işgal eden Türk, ABD'li ve İsrailli işgalciler arasında önceden kurulu bir koordinasyon bulunduğunu kanıtlıyor” ifadelerini kullanmıştı.

İki gün önce Irak sınırına yakın Dêrezor’un Elbukemal kasabasındaki Suriye rejim güçlerine yönelik düzenlenen hava saldırısında en az 60 Suriye askeri ve İran rejimi emrindeki Şii milis öldürülmüştü.

Saldırıya ilişkin İsrail Ulusal Güvenlik ve Araştırma Merkezi Başkanı Amos Ladin, bu saldırının İsrail’in ABD’nin 20 Ocak’ta görevine başlayacak Başkanı Joe Biden döneminde de İran rejimine karşı mücadeleye devam edeceğinin mesajı olduğunu açıklamıştı.