Skip to main content

ABD, Coronavirüs aşısı için İran rejiminin para transferine onay verdi

ABD, Coronavirüs aşısı için İran rejiminin para transferine onay verdi
ABD’nin, Coronavirüs aşısı satın alması için İran rejiminin yurtdışındaki para rezervlerinden para transfer etmesine onay verdiği bildirildi. ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle İran rejimi yurtdışındaki bankalarda bulunan para rezervlerini kullanamıyordu.
posted onDecember 26, 2020
nocomment

ABD yönetiminin, yeni tip Coronavirüs (Covid-19) aşıları satın alması için İran İslam Cumhuriyeti’nin, yurtdışındaki bankalarda bulunan ancak Washington’ın uyguladığı ekonomik yaptırımlar nedeniyle kullanamadığı para rezervinden para transfer etmesine onay verdiği bildirildi.

İran rejimi Merkez Bankası, İran rejiminin bir İsviçre bankasında bulunan ancak ABD’nin Tahran’a yönelik ağır ekonomik yaptırımlar çerçevesinde uyguladığı bankacılık kısıtlamaları nedeniyle kullanamadığı parasını, Coronavirüs aşıları satın alması şartıyla kullanabilmesi için ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nden onay aldığını duyurdu.

Açıklamayı yapan İran rejimi Merkez Bankası Başkanı Abdulnasır Himmeti, “Covid-19 aşısı teminiyle ilgili sorun aşıldı” ifadelerini kullandı. Ancak ABD Hazine Bakanlığı'ndan konuyla ilgili herhangi bir teyit veya ret açıklaması yapılmadı.

Bir bankadan para transferi için ilk onayın dün alındığını ​​ve para transferi emrini verdiklerini aktaran Himmeti, “İran Merkez Bankası, Covid-19 aşısı satın almak için şu aşamada 200 milyon euro tahsis etti. Gerekirse daha fazla kaynak sağlayacağız” dedi.

Himmeti, Sağlık Bakanlığı ile koordineli şekilde çalıştıklarını ve en kısa zamanda aşıyı İran’a getireceklerini söyledi.

Himmeti İran rejiminin, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) liderliğinde yürütülen Küresel COVID-19 Aşı Tahsis Planı(COVAX) çerçevesinde ilk etapta 16,8 milyon doz aşı ithalatı için yaklaşık 244 milyon dolar ödeyeceğini söyledi.

Sağlık sektörü yaptırımların dışında kalmıştı

Hemmat, ABD’nin İran rejiminin tüm bankalarına yaptırım uyguladığını ve ABD’nin Coronavirüs aşısı için verdiği tek para transferi onayını da dünya kamuoyu baskısı nedeniyle verdiğini iddia etti.

ABD yönetimi, 8 Mayıs 2018'de, İran rejimi ile imzalanan nükleer anlaşmadan çekilerek Molla yönetimi’e yaptırımları geri getirmişti. ABD, 7 Ağustos 2018'de devreye soktuğu ilk aşama yaptırımlarla İran rejiminin dolar, altın ve değerli madenlere erişimini yasaklamıştı.

Washington, İran rejiminin sağlık sektörünü yaptırımların dışında tutmuştu ancak İran rejim yetkilileri, ABD yaptırımlarının COVAX'a ödeme yapmalarını engellediğini savunmuşlardı.