Skip to main content

Pompeo ile görüşen Başbakan Barzani’den ABD ve BM’ye çağrı

Pompeo ile görüşen Başbakan Barzani’den ABD ve BM’ye çağrı
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşen Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, ABD ve BM’nin Erbil ile Bağdat arasındaki müzakerelere yüksek düzeyde katılması ve müzakerelerde anayasal çerçevede çözüme varılmasında rol oynamaları çağrısında bulundu.
posted onDecember 23, 2020
nocomment

Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Barzani ve Pompeo görüşmesinde Erbil-Bağdat hattında bütçe ve petrol gelirleriyle ilgili yaşanan sorunların yanı sıra bölgesel güvenlik sorunlarının konuşulduğu belirtildi.

Görüşmede Başbakan Mesrur Barzani’nin Mike Pompeo’ya ABD ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Erbil ile Bağdat arasındaki müzakerelere yüksek düzeyde katılması ve müzakerelerde anayasal çerçevede çözüme varılmasında rol oynamaları çağrısında bulunduğu bildirildi.

Görüşmede Kürdistan Bölgesi ile ABD arasındaki ilişkilerin özellikle enerji alanında daha da geliştirilmesinin önemi vurgulanırken Başbakan Mesrur Barzani, ABD’nin Peşmerge Güçleri’ne yönelik desteğinin önemine değinerek, bu desteğin devam etmesi gerektiğini vurguladı.

Görüşmede Başûr ile Batı Kürdistan (Rojava) sınırındaki gerginliğin önlenmesi ve Şengal Anlaşması’nın uygulanması konularının da ele alındığı aktarıldı.

Başbakan Barzani, daha önce yaptığı açıklamalarda Pompeo’nun Kürdistan Bölgesi’nin adil bir şekilde Irak bütçesinden payını almasını istemesinden ve görev süresi boyunca Kürdistan Bölge Yönetimine olan desteğinden dolayı Pompeo’ya teşekkür etti.

Başbakan Mesrur Barzani ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo arasında gerçekleşen görüşmeyle ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Cale Brown tarafından da açıklama yapıldı.

Bakanlıktan Brown imzasıyla yayınlanan açıklamada, “Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Bağdat yönetimi ile Erbil yönetimi arasında bütçe mutabakatına varılmasına yönelik çabaları takdir etti ve tarafları adil bir sonuca bağlı kalmaya teşvik etti” ifadesi kullanıldı.