Skip to main content

ABD Türk devletine yaptırımları uygulamaya başlayacak

ABD Türk devletine yaptırımları uygulamaya başlayacak
ABD’de, Türk devletine Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle 30 gün içerisinde yaptırım uygulanmasını da öngören 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası tasarısı hazır. Yasa tasarısının önümüzdeki hafta Senato gündemine gelmesi bekleniyor.
posted onDecember 5, 2020
nocomment

ABD Kongre üyeleri Türk devletine Rusya’dan S-400 alımı sebebiyle yaptırım uygulanmasını da öngören savunma tasarısının son şeklini açıkladı. Tasarı Başkan Trump’ın Almanya’dan asker çekme planlarına da karşı çıkıyor.

2021 yılında savunma alanında yapılacak harcamaların kapsamını belirleyen ve Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA) olarak bilinen tasarının önümüzdeki hafta Senato gündemine gelmesi bekleniyor.

4 bin 500 sayfadan oluşan 740 milyar dolarlık tasarı (NDAA) Senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki Demokratlar ve Cumhuriyetçiler arasında aylardır devam eden müzakerelerin bir sonucu.

1961 yılından bu yana her yıl Kongre tarafından kabul edilen savunma tasarısı, Amerikan askerlerinin maaşlarına yapılacak zamdan, kaç gemi ya da uçak alınabileceğine ve Çin ile Rusya’ya karşı nasıl adım atılması gerektiği konularını kapsıyor.

Türk devletine 30 gün içinde zorunlu yaptırım

Savunma tasarısı, Türk devletine de Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi sebebiyle yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Amerika’nın Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) olarak bilinen yasa kapsamında Türk devletine uygulanması öngörülen yaptırımları bir süre bekletmişti.

Savunma tasarısı ise, ABD Başkanı Trump’ın 30 gün içinde CAATSA uyarınca dört ya da beş yaptırım maddesini uygulamasını öngörüyor.

Tasarının önümüzdeki hafta yasalaşması halinde, Türk devletine yaptırımı uygulayan Trump yönetimi olacak. Savunma tasarısının yasalaşmasının gecikmesi halinde ise, Türk devletine yaptırımı 20 Ocak’ta görevi resmen devralacak olan yeni Başkan Joe Biden yönetiminin uygulaması bekleniyor.

Tasarı, Pentagon’un Amerikan savunma şirketi Lockheed Martin tarafından üretilen 93 adet F-35 savaş uçağı satın alması için 10 milyar dolar bütçe ayrılmasını da öngörüyor.

Türk devleti, Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemi nedeniyle proje ortağı olduğu F-35 programından çıkarılmıştı. Tasarı, ABD ordusunun Türk devleti programdan çıkarılmadan önce almayı planladığı altı adet F-35 savaş uçağını kullanması için yetki veriyor.

NATO ve ABD, S-400 füze savunma sistemlerini askeri ittifaka ve F-35 savaş uçaklarına yönelik bir tehdit olarak görüyor.

ABD Başkanı Donald Trump Türk devletinin elinde S-400 sisteminin olmadığını doğrulaması halinde yaptırımları kaldırabiliyor.

Tasarı Trump’ın asker çekme planlarına da set çekiyor

Savunma tasarısı Almanya’daki Amerikan askerlerinin bu ülkede kalmaya devam etmesine destek veriyor; etkisi değerlendirilmeden, Savunma Bakanlığı’nın Almanya’da aktif görevdeki 34 bin 500 asker sayısını azaltması imkanını da sınırlıyor.

Bu yönüyle tasarı, Pentagon’un Temmuz ayında Almanya’da bulunan 36 bin askerin 12 bininin çekileceği yönündeki açıklamasına da meydan okuyor.

ABD Başkanı Trump Almanya ile savunma harcamaları konusunda yaşanan anlaşmazlık sebebiyle Almanya’daki Amerikan askerlerinin sayısını azaltmayı planlamıştı.

Savunma tasarısı asker çekme konusunda son tarih olarak belirlenen 15 Ocak’a kadar Başkan Trump tarafından onaylanması halinde, Afganistan’daki askeri sayısının 4,500’den 2,500’e indirilmesi planlarını da askıya almış olacak.

Bu durumda Başkan Trump’ın Afganistan’dan asker çekme planı ancak risk değerlendirmesinden sonra uygulanabilecek. Risk değerlendirme sürecinin de uzun ve çalışma gerektiren bir süreç olduğu belirtiliyor.