Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi’nin, Irak merkezi yönetiminin Kürdistan’daki memur maaşlarının finansmanı için taahhüt ettiği gerekli bütçeyi göndermemesinden kaynaklanan açığı kapatmak ve maaşları güvence altına almak için 205 milyon dolar borçlanma kararı aldı.
Kürdistan Bölge Hükümeti Başbakan Yardımcısı Sözcüsü Samir Hurmay, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu, (dün) doğrudan gerçekleştirdiği olağan toplantıda, Kürdistan Bölge Yönetimi’nin iç kaynaklarını kullanmak suretiyle memur maaşlarını Perşembe (bugün) gününden başlayarak ödeme kararı aldı” dedi.
Samir Hurmay, açıklamasının devamında, “Bakanlar Kurulu, yakın zamanda onaylanması amacıyla meclise gönderilmesi kararlaştırılan 2021 bütçesinin detaylarını görüşmek üzere Bağdat’a müzakere heyeti gönderme kararı aldı. Kürdistan Bölge Hükümeti, Erbil ile Bağdat arasında askıda duran tüm sorunları, iki tarafın yasal haklarını koruyan Anayasa’ya göre çözme noktasında merkezi hükümet ile yaptığı müzakerelere bağlıdır” dedi.
Erbil’deki siyasi kulislerden elde edilen bilgilere göre Kürdistan Bölge Hükümeti, Irak merkezi hükümetinin üzerinde uzlaşılan miktarı göndermemesinin neden olduğu açığı kapatmak için 205 milyon dolar borçlanma kararı aldı.
Diğer bazı kaynaklar ise Erbil’in, memur maaşlarını tam bir şekilde finanse edemediğini ve bu nedenle memurların düzenli maaşlarından yüzde 21, bakan ve üst makamlardaki yetkililerin maaşlarında da yüzde 50 oranında kesinti yapacağını iddia etti.
Cotyar Adil: İstihkak, Kürdistan halkının meşru hakkıdır, taviz vermeyeceğiz
Kürdistan Bölge Hükümeti Sözcüsü Cotyar Adil, dünkü Bakanlar Kurulu oturumunun ardından düzenlediği basın toplantısında, “Başbakan Mesrur Barzani, Kürdistan Bölge Yönetimi’nin istihkakını göndermesi için Irak Başbakanı Mustafa Kazimi ve Bakanlar Kurulu ile sürekli temas halinde. Zira Bağdat’taki yetkililer sorunu çözme sözü verdi. Kürdistan Bölgesi’nin mali istihkakı, Kürdistan halkının meşru hakkıdır ve bundan asla taviz vermeyeceğiz. Anayasal haklarımızı teminat altına almak için merkezi hükümet ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz” diye konuştu.
Bağdat, 15 Ağustos’ta Erbil ile yaptığı anlaşma uyarınca, bütçe yasası oylamaya sunulana dek üç ay süreyle Erbil’e 320 milyar dinar göndermeyi taahhüt etmişti.
“Maliki, Sadr ve Haşdi Şabi, Erbil’e para vermemesi için Kazimi’ye baskı yapıyor”
Irak merkezi hükümetine yakın bir kaynak, Bağdat’taki siyasi partilerin, Kazimi’ye, Kürdistan’daki memur maaşlarının ödenmesi için Bağdat’ın taahhüt ettiği meblağı göndermeyi kabul etmemesi için baskı uyguladığını ve gensoru önergesi sinyali verdiklerini söyledi.
Şarkul Avsat’a konuşan ancak isminin açıklanmasını istemeyen kaynak, “Kazimi, Kürdistan Bölgesi’ndeki memur maaşlarını göndermek istiyor. Fakat Meclis’teki bazı gruplardan aldığı açık mesajlar Kazimi’yi bunu yapmaktan alıkoyuyor. Söz konusu gruplar bu mesajlarda, Kazimi’ye, Kürt yönetimine herhangi bir meblağ göndermesi halinde, halkın parasını boşa harcama maddesiyle Meclis’e gensoru önergesi vereceklerini ifade ediyorlar” dedi.
Kaynak, Kazimi’ye bu mesajları gönderen partilerin Mukteda es-Sadr başkanlığındaki Sadr Hareketi, İran rejimine yakın Nuri el-Maliki’nin başkanlığındaki Kanun Devleti Koalisyonu ve İran rejimi güdümündeki Haşdi Şabi gruplarının çoğunun temsil edildiği Hadi el-Amiri başkanlığındaki Fetih Koalisyonu olduğunu ifade etti.
Kaynak, “Kürdistan Bölge Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yanı sıra Başbakan Mesrur Barzani ve Yardımcısı Qubad Talabani, Kazimi üzerindeki baskıcı tutumlarını değiştirmeleri ve Kürdistan Bölgesi memurlarının maaşlarıyla ilgili üzerinde uzlaşılan miktarın gönderilmesi için Bağdat’taki siyasi grupların liderleriyle sürekli temas halindeler” dedi.