Skip to main content

İngiliz hapishanesindeki Kürt aktivist Nawid Qadiri açlık grevine başladı

İngiliz hapishanesindeki Kürt aktivist Nawid Qadiri açlık grevine başladı
Birkaç ay önce Almanya’ya kaçarak buradan da mülteci olarak İngiltere’ye geçen Kürt aktivist Nawid Qadiri, İngiltere’de yakalandıktan sonra Bilim Yasası gereği önce Almanya’ya ardından İran rejimine iade edilme riskinden dolayı açlık grevine başladı.
posted onNovember 29, 2020
nocomment

İran rejiminin ölüm tehditleri nedeniyle Avrupa’ya kaçan Kürt siyasi aktivist Nawid Qadiri, İngiltere’de tutulduğu British Brookhouse Hapishanesi’nde açlık grevine başladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün haberine göre, Doğu Kürdistan’ın (Rojhelat) Serdeşt kentinden olan Kürt mülteci Nawid Qadiri, 5 Kasım 2020 Çarşamba günü, Kendisini British Brookhouse Hapishanesi'nde İngiltere'den Almanya'ya sınır dışı etme kararını protesto etmek amacıyla açlık grevine başladı.

Birkaç ay önce Avrupa’ya kaçıp önce Almanya, oradan da İngiltere’ye geçip burada mültecilik başvurusunda bulunan Kürt aktivist Qadiri, burada gözaltına alınıp British Brookhouse Hapishanesi’ne konulmuştu. İngiliz Mahkemesi, Bilim Yasası’ gereği Nawid Qadiri’nin,  Almanya’ya iade edilmesi kararı vermişti. Almanya’ya iade edilmesi durumunda Alman devleti de yasa gereği Qadiri’yi İran rejimine iade edecek.

Kürt siyasi aktivist Nawid Qadiri, İngiltere’nin kendisi hakkındaki iade kararına tepki göstermek ve uluslararası sözleşmelere aykırı bir sonuç doğuracak bu kararın geri alınması amacıyla açlık grevine başladı.

Nawid Qadiri, dört ay önce bir telefon görüşmesinde, iltica başvurumun Almanya tarafından reddedilmesinden sonra İngiltere'ye gelip burada iltica başvurusunda bulunduğunu, ancak burada hiçbir soruşturma yapılmadan British Brookhouse Hapishanesi’ne gönderildiğini ve kendisi hakkında Almanya’ya sınır dışı edilmesi kararı verildiğini belirtmişti.