Skip to main content

Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarında Rusya devrede

Ermenistan-Azerbaycan çatışmalarında Rusya devrede
Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ bölgesinde çatışmalar sürerken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov Ermeni mevkidaşı ile bir telefon görüşmesi yaparak ateşkes çağrısında bulundu.
posted onOctober 5, 2020
nocomment

Azerbaycan ile Ermenistan arasında giderek büyüyen Dağlık Karabağ krizinde Rusya devreye girdi. Siviller arasındaki can kaybının endişe verici olduğunu ifade eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, acilen bir ateşkesin gerekli olduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Lavrov pazar akşamı Ermeni mevkidaşı Zohrab Mnatsakanyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Paşinyan'dan Rusya'ya çağrı

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da hafta sonu Rusya'nın krizde daha güçlü bir rol üstlenebileceği mesajı verdi. Bir Rus barış birliğinin bölgede konuşlandırılmasının Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde oluşturulan Minsk Grubu'nda tartışılmasını gündeme getiren Paşinyan, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada Gümrü'deki Rus üssünde bulunan füze savunma sistemlerine de işaret etti.

“Türk devleti paralı çeteleri kullanıyor”

Paşinyan, “Rusya ile Ermenistan arasındaki anlaşma hangi durumlarda bu sistemin Ermenistan'ın güvenliği için kullanılabileceğini açıkça ortaya koyuyor” diye konuştu. Rusya'nın anlaşmadan doğan yükümlülüklerini yerine getireceğinden emin olduğunu söyleyen Paşinyan,  Türk devletinin bölgede Suriye ve Batı Kürdistan’daki (Rojava) işgal alanlarından getirdiği cihatçı paralı teröristler kullandığını da söyledi.

Rusya'nın da elinde bu yönde bilgiler olduğunu ifade eden Paşinyan, "Bence bu durum bölgesel bir konu olmaktan çıktı" diye konuştu. Paşinyan, Avrupa ülkelerinden Dağlık Karabağ’a ve Ermenistan’a yönelik terörist saldırıları açıkça kınamalarını istedi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan kınama

Azerbaycan dün ülkenin ikinci büyük kenti Gence'nin Ermenistan güçleri tarafından topçu ateşine tutulduğunu ve Gence'de 1 sivilin hayatını kaybettiğini 4 sivilin de yaralandığını iddia etti.

Ermenistan ise dün Azerbaycan ordusu tarafından başkent Stepanakert'in (Hankendi) roket atışına hedef olduğunu açıkladı.

Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar 27 Eylül Pazar günü Türk devletinin kışkırtması ardından Azerbaycan’ın bölgeye saldırmasıyla başladı. Türk devletinin Azerbaycan saflarında savaştırmak üzere Suriye ve Rojava’dan topladığı cihatçı çeteleri para karşılığı bölgeye göndermesiyle çatışmalar yeni bir boyut kazandı.

O günden bu yana devam eden çatışmalarda aralarında 30’dan fazla sivil olmak üzere 240'tan fazla kişi hayatını kaybetti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan yapılan müzakere çağrılarını reddetmişti.