Skip to main content

Yemen’de İran karşıtı cephede çatlak sürüyor: STC müzakerelere katılmıyor

Yemen’de İran karşıtı cephede çatlak sürüyor: STC müzakerelere katılmıyor
Yemen’deki Güney Geçiş Konseyi, İran rejimi güdümlü Husilere karşı aynı cephede yer aldığı ancak sorunlu bir ilişkileri olan Suudi destekli hükümet ile yakınlaşma amacıyla gerçekleştirilen Riyad anlaşması istişarelerine katılmayacağını duyurdu.
posted onAugust 26, 2020
nocomment

Yenem’de İran İslam Cumhuriyeti güdümündeki Husi Şii milis güçlerine karşı aynı cephede yer alan Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) destekli Güney Yemen Geçiş Konseyi (STC) ile Suudi Arabistan destekli hükümet arasındaki sorunlar devam ederken STC, Suudi Arabistan makamlarını, Riyad Barış Anlaşması’nın hayata geçirilmesi için mevcut istişarelere katılmayacakları konusunda bilgilendirdiklerini duyurdu.

Riyad anlaşması geçen yılın sonunda kabul edilmişti. Anlaşma STC ile Suudi destekli hükümeti yakınlaştırmayı hedefliyor. Her iki taraf da İran rejimi güdümündeki Husi Şii milis güçlerine karşı aynı cephede yer almalarına rağmen zorlu ilişkilere sahip.

STC, Nisan ayında ülkenin güneyinde otonomi ilan etmiş ancak Temmuz sonunda kararından vazgeçerek, Riyad anlaşmasını uygulamaya hazır olduğunu bildirmişti.

STC, Abyan vilayetinde hükümetin kendi güçlerine karşı askeri tırmanış içerisinde olması ve güneydeki kamu hizmetlerinin felç olmasını, kararına gerekçe olarak sundu.

STC Başkan Yardımcısı Hani Ben Brik, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Riyad anlaşmasına bağlılıklarının değişmediğini, bu girişimlerinin anlaşmanın uygulanması için baskıda bulunma amaçlı olduğunu belirtti.

Riyad anlaşması özellikle Aden merkezli yeni hükümete Güneyin bağımsızlığını savunan güçlerin de katılmasını öngörüyor.

STC ile hükümet güçleri arasındaki çatışmalar savaş içinde savaş olarak değerlendiriliyor. Bu durum ülkede zaten var olan krizi daha da karmaşık hale getirdi.

Temel çatışma 2014’ten beri İran rejimi destekli Husi milisleri ile Arap Koalisyonu destekli hükümet güçleri arasında yaşanıyor. Husiler, başkent Sana dahil olmak üzere ülkenin özellikle kuzey kesimlerini kontrolünde tutuyor. Yemen’deki bu iç savaş, ülkeyi dünyanın en ağır insanlık krizinin yaşandığı yer haline getirdi.