ABD merkezli CNN, Türk devletini Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini satın almaktan vazgeçirmek için ABD Kongresi’nin dört üyesinin ABD’den Türk devletine silah satışına iki yıla yakındır engel olduğunu duyurdu.
Defense News’in de geçtiği habere göre, Kongre’nin dört önemli üyesi tek başlarına veya birlikte hareket ederek, Türk devleti üzerinde baskı oluşturmak için ABD’nin Türk devletine silah satışlarına engel oldu.
Haberde ABD Kongresi’nin 4 üyesinin bu amaçla Türk devletinin F-16 savaş uçaklarının yenilenmesine ve Türk devletinin Pakistan’a satmak üzere anlaştığı ATAK helikopterlerinin ABD yapımı motorlarına ihracat izinlerinin verilmesine engel olduğu belirtildi.
Risch, Menendez, Engel ve McCaul
Kongre, ABD hükümeti ve ABD’deki savunma endüstrisindeki kaynaklara dayandırılan habere göre silah satışını engelleyen Kongre üyeleri ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Bob Menendez, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Eliot Engel ve Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Mike McCaul.
Haberde Jim Risch ve Mike McCaul'ün bu iddiayı doğruladığı, Eliot Engel ile Bob Menendez’in konuyla ilgili bir yorumda bulunmadığı aktarıldı.
Jim Risch: Türk devletine silah satışını destekleyemem
Konuyla ilgili olarak Defense News’a konuşan ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Risch, “Türk devletinin S-400 alması konusunda hem iki siyasi partide hem de Senato ile Temsilciler Meclisi’nde ciddi endişeler mevcut. Bu konuyla ilgili sorunlar hallolmadığı sürece Türk devletine silah satışını destekleyemem ve desteklemeyeceğim” dedi.
CNN’e konuşan Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Üyesi Mike McCaul ise, "Türk devletinin S-400 alması kabul edilemez ve bu durum, NATO’nun Rusya’nın saldırganlığını engelleme görevine zarar veriyor. ABD hükümeti, Türk devletinin bu hareketine karşı kanunen uygulanması gereken yaptırımları yerine getirmelidir. Türk devleti, iki ülke arasındaki güvenlik ilişkileri kapsamında ABD’nin güvenini canlandırmak için bu istikrar bozucu hareketten vazgeçmelidir" diye konuştu.
Donald Trump liderliğindeki ABD yönetimi, Rus ordusuyla iş yapan ülkelere yaptırım uygulama imkanı veren Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası’na (CAATSA) rağmen şimdiye kadar Türk devletine yaptırımdan kaçındı.
Türk devletinin 2019’da Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini almasıyla Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler gerildi.
ABD, bir NATO üyesi olan Türk devletinin güvenlik yapısına Rus yapımı bir sistem entegre edilmesini istemiyor. ABD göre bu hareket, Rusya’nın, NATO’nun ve ABD’nin F-35 savaş uçaklarının güvenlik sistemlerine erişim sağlamasına olanak tanıyacak, bu da NATO’nun güvenliğini riske atacak.
ABD, Türk devletinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almasını engellemek amacıyla Türk devletini, ortağı olduğu F-35 projesinden çıkartmıştı.