Skip to main content

Pentagon: Türkiye için üretilen F-35’ler ABD Hava Kuvvetlerine devredildi

Pentagon: Türkiye için üretilen F-35’ler ABD Hava Kuvvetlerine devredildi
Pentagon, Türk devleti için üretilen 8 adet F-35 savaş uçağının ABD Hava Kuvvetlerine devredildiğini açıkladı. ABD Senato Komitesi, geçtiğimiz günlerde ABD Hava Kuvvetleri’ne, Türk devleti için üretilen F-35’leri modifiye etme yetkisi vermişti.
posted onJuly 21, 2020
nocomment

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 8 adet F-35 savaş uçağının ABD Hava Kuvvetlerine devredildiğini duyurdu.

Pentagon’un konuya dair yaptığı açıklamasına göre, Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Programı kapsamında Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 8 adet F-35 A Lightning II savaş uçağı, ABD Hava Kuvvetleri envanterine devredildi.

Geçtiğimiz günlerde ABD Senato Komitesi, ABD Hava Kuvvetleri’ne, Türk devleti için üretilen sekiz adet F-35 A savaş uçağını modifiye etme yetkisi vermişti. Bu kapsamda Lockheed Martin şirketi tarafından Türk Hava Kuvvetleri için üretilen ancak Türk devletinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın alması ardından Türk devletine uygulanan ambargo sebebiyle Türk devletine verilmeyen F-35 A savaş uçakları, boyaları değiştirilerek ABD Hava Kuvvetleri envanterine alındı.

Anlaşma gereği Türk devletinin 7. Ana Jet Üs Komutanlığı’na konuşlandırılması gereken bu savaş uçakları, Türk devletinin ABD’nin tüm karşı çıkmalarına rağmen Rus S-400 füze savunma sistemini satın alması nedeniyle Türk devletine verilmeyeceği açıklanmıştı.

ABD’nin Türk devletine uyguladığı ambargo F-35 savaş uçağının ana yüklenicisi olan ABD'li Lockheed Martin şirketi, geçtiğimiz hafta, F-35 savaş uçağı ile ilgili olarak açılan web sitesinde bulunan "Küresel Katılımcılar" listesinden Türk devletinin adını silmişti.