Skip to main content

Berhem Salih’ten Ankara’ya sert operasyon tepkisi

Berhem Salih’ten Ankara’ya sert operasyon tepkisi
Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Türk ordusunun Başûr topraklarında yönelik sürdürdüğü işgal operasyonlarına sert tepki göstererek, Türk devletinin Irak topraklarına yönelik saldırılarını durdurması uyarısında bulundu.
posted onJuly 9, 2020
nocomment

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Türk devletinin Güney Kürdistan’daki (Başûr) Kürdistan Bölge Yönetimi topraklarında yönelik sürdürdüğü işgal operasyonlarına sert tepki göstererek, Türk ordusunun Irak topraklarına yönelik saldırılarını durdurması uyarısında bulundu.

Berhem Salih, Başkent Bağdat’taki bulunan Bağdat Sarayı'nda Arap ülkelerinin Büyükelçileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Basın ofisinden yapılan açıklamada görüşmede Arap ülkeleriyle ilişkilerin güçlendirilmesinin yanı sıra çeşitli alanlarda yapıcı işbirliği ve karşılıklı çıkarların elde edilmesinin yolları tartışıldığı belirtildi.

Türk devletinin Kürdistan Bölgesi topraklarında sürdürdüğü operasyonlara ilişkin açıklamalarda da bulunan Berhem Salih,  Ankara yönetiminin operasyonlarını biran önce durdurması gerektiğini belirterek, “Türk askerleri ihlallerine son vermelidir. Söz konusu operasyonlar hem Irak’ın egemenliğine hem de bölgenin güvenliğine karşı bir ihlaldir. Kardeş ülkelerin ve Arap Birliği'nin Türk ordusunun Irakta devam eden ihlallerine karşı tutum almaları gerekiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Salih, iki ülke arasındaki sınır sorunlarının diplomatik yollarla, ciddi diyalog ve ortak işbirliğiyle çözüme varılacağını vurgulayarak, bunun için ortak çalışma ve koordinasyonun gerekliliğinin de altını çizdi.

Buna karşılık, Arap temsilciler ise Irak'ın egemenliğini ve topraklarını dış müdahalelere karşı koruma çabalarına destek verdiklerini belirterek, ülkelerinin ilişkileri daha fazla pekiştirmek ve endişe verici konularda işbirliği ve koordinasyonu genişletmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Türk ordusunun işgal operasyonları

Türk devleti 17 Haziran’da PKK’yi bahane ederek Kürdistan Bölgesi topraklarındaki Haftanin'e yönelik işgal operasyonuna başladığını duyurdu.

Operasyon kapsamında sınırdan 30 kilometre kadar içeri gelen Türk ordu unsurlarına Türk savaş uçakları da havadan destek veriyor.

Operasyonlar kapsamında gerçekleştirilen bombardımanlarda 19 Haziran günü Şeladize kasabasına bağlı Sida köyünde 4 sivil hayatını kaybetti.

Operasyonlar sürerken 1 Temmuz’da Irak Sınır Muhafızları Zaxo sınırındaki Kela Şabanike, Siya Bena ve Kela Dêrê tepelerine konuşlandı.

Öte yandan İran ordusuna ait birlikler Rojhılat sınırında bulunan Haci Omeran’ın sınır bölgesindeki Doli Alane, Keli Xezale ve Berdesoran alanlarına top atışı yapmış, saldırı sonucu bir çoban yaralanmıştı.