Skip to main content

İran rejiminin Natanz Nükleer Tesisi’nde büyük patlama

İran rejiminin Natanz Nükleer Tesisi’nde büyük patlama
İran rejiminin Tahran’daki en büyük füze üretim tesisinde yaşanan patlamadan 6 gün sonra bu sabah rejimin en büyük nükleer üretim tesisi olan Natanz Nükleer Tesisi’nde de büyük bir patlama meydana geldiği bildirildi.
posted onJuly 2, 2020
nocomment

İran İslam Cumhuriyeti’nin en büyük nükleer üretim merkezlerinden olan Natanz Nükleer Tesisi’nde bu sabah büyük bir patlamanın meydana geldiği bildirildi.

İsfahan eyaletinin kuzeyinde bulunan ve İran rejiminin en büyük uranyum zenginleştirme merkezi olan Natanz Nükleer Tesisi’nde yaşanan patlama ardından rejimin Devrim Muhafızları’nın (Pasdaran) tesisi ablukaya aldığı bildirildi.

Geçtiğimiz hafta Tahran’ın doğusunda bulunan ve İran rejiminin en büyük balistik füze üretim merkezi olan Xecir Füze Tesisi’nde de büyük bir patlama meydana gelmiş, rejim yetkilileri olayın yaşanan bir yangından dolayı cereyan ettiğini iddia etmişti. Ancak güvenlik kaynakları patlamanın İsrail’in siber saldırısı sonucu yaşandığını belirtmişti.

Bu sabah saatlerinde meydana gelen patlamada ise yapımı devam eden nükleer tesisin büyük zarar gördüğü bildirilirken rejim yetkilileri bu patlamayı da yangın diye geçti.

İran rejimi Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi ise, patlamayı “kaza” diye nitelendirerek herhangi bir can kaybının olmadığını, kazanın nasıl ortaya çıktığı konusunda araştırmaların yapıldığını belirtirken, Nataz Kaymakamı Ramazan Ali Ferdevsi kaza için "yangın" ifadesini kullandı.

Kazanın radyoaktif kirliliğe yol açma olasılığının olmadığını belirten Kemalvendi, tesisin aktif olmamasından dolayı kaygılanacak bir durumun olmadığını iddia etse de bölgede yaşayan siviller patlamadan dolayı tedirgin.

İran rejimi, 2018’de ABD yönetiminin 2015’te imzalanan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesi ardından anlaşmanın yükümlülüklerini yerine getirmeyeceğini duyurmuştu.

Bunlar arasında nükleer reaktör yakıtının yanı sıra nükleer silah yapımında da kullanılabilecek zenginleştirilmiş uranyum üretiminin kısıtlanması yükümlülüğü de vardı.

İran rejimi bu durumdan ABD'yi sorumlu tutsa da Fransa, Almanya ve İngiltere bu tezi kabul etmiyor.