Skip to main content

Rusya, ABD’nin Şam’a uygulayacağı ‘Caesar Yasası’ şokunda

Rusya, ABD’nin Şam’a uygulayacağı ‘Caesar Yasası’ şokunda
ABD’nin Suriye rejimine karşı ağır yaptırımları öngören ‘Caesar Yasası’nı devreye koyması, Suriye’nin yeniden inşası için büyük projelere bel bağlayan Rusya’ya soğuk duş etkisi yarattı. Rus uzmanlar yasanın, Suriye ile ilgili büyük projeler hazırlayan Rus finans sektörlerine çok ağır bir darbe vuracağını savunuyor.
posted onMay 31, 2020
nocomment

ABD’nin ‘Caesar Yasası’nı yürürlüğe koyması, sadece Rusya’nın diplomatik çabalarına bir darbe değil aynı zamanda Rus ekonomisine de büyük bir darbe vuracağı değerlendirmeleri yapılıyor.

Rus analistlere göre yansımaları, uzun süredir kendini Suriye'de ‘savaş sonrası’ safhaya hazırlayan ve ülkenin altyapısını yeniden inşa etme projelerinde önemli bir pay almak için kapsamlı hazırlıklar yapan Rusya’nın, ekonomi ve finans sektörlerinin iddialı planlarına ağır bir darbe indirecek şekilde siyasi boyutun ötesine uzanıyor. 

Son zamanlarda genel olarak uluslararası toplumu ‘yaptırımlar politikasına’ karşı bir tutum sergilemesi için desteğini seferber etmeye çalışan Moskova, özellikle ABD’nin tartışmalı yasasına karşı güçlü bir diplomatik savaşa hazırlanıyor. Yasanın yürürlüğe girmesiyle Rusya, kendisine bağlı medya kuruluşlarının, ‘savaş yıllarından daha kötü’ diye nitelediği yansımalarına karşı büyük bir mücadeleye hazırlanıyor.

Rusya, uluslararası toplumu, Suriye’de büyük bir yeniden inşa projesi başlatma girişimine ikna etmek için uzun süre çaba sarf etmesinin ardından Suriye rejimini bölgesel ve uluslararası olarak meşrulaştırmaya çalıştı. Ancak şimdi gözler, Rusya’nın büyük şirketlerinin elde ettiği, fakat ABD yasaları tarafından ‘durdurulabilecek’ fırsatlara çevrilmiş durumda. Bu konuda Rus basınında son haftalarda Suriye rejimini eleştiren haberlerin bir kısmını hatırlamak yeterli olacaktır. Söz konusu haberlerde, yasanın getirdiği tehlikelere odaklanılırken Suriye ekonomisinin yönetimindeki boşluk, kaos ve yüksek yolsuzluk oranlarının, Şam'ın bu yasa ile mücadele şansını zayıflattığı vurgulandı.

Yasanın Suriyeli şirket ve kişilerle sınırlı kalmaması endişesi

Rus uzmanlara göre en büyük tehlike, yasanın sadece Suriyeli şirketlere, kurumlara ve şahıslara karşı kısıtlamalar ve cezalar getirmesi değil, aynı zamanda ABD Başkanı’nın talebi üzerine Suriye ile işbirliği yapan yetkililer, şirketler ve yabancı ülkelerden şahıslara karşı ikincil yaptırımlar uygulanmasını da içeriyor olması.  Burada, Rusya'nın Suriye pazarında büyük hayaller kurduğu sektörler olan petrol endüstrisi, havacılık ve inşaat sektörlerinde ticari ve ekonomik işbirliği de dahil olmak üzere büyük önem verdiği belirli sektörlerden bahsediliyor.

Karşılaştırma yapmak ve beklenen etkinin ciddiyetini anlamak için, Rus petrol devi Rosneft’in ABD yaptırımları riski altına girmemek için Venezuela'daki büyük projelerden çekildiğini hatırlamak yeterli olur. Ayrıca Rusya'nın ilhakının üzerinde yıllar geçmesine rağmen Rus bankacılık sektörünün halen Kırım'da çalışamıyor olması da bu konuda açık bir örnektir.

Rusların büyük çoğunluğuna faturalar, vergiler ve diğer avantajlar için doğrudan ödeme hizmetleri sağlayan dev banka ‘Sber Bank’, Batı ülkelerinin, bu bölgeyle çalışan kurumlara uyguladığı yaptırımları nedeniyle yarımadada bir şube dahi açabilmiş değil.

Rojava kapsam dışındı

ABD yönetimini, Suriye’ye yönelik uygulama kararı aldığı Caesar Yasası Batı Kürdistan’da (Rojava) da endişeyle karşılanmıştı. Rojavalı yetkililer, yasanın Rojava’ya yönelik de uygulanması durumunda zaten kırılgan olan Rojava ekonomisinin de büyük bir darbe alacağı uyarısında bulunmuştu.

Uyarı ardından ABD yönetimi, yasanın Rojava’yı kapsamayacağı, hedeflerinin Suriye rejimi ve onun destekçileri olan İran rejimi, Rusya ve diğer güçler olduğu açıklamasında bulunmuştu.

 

Kaynak: Şarkul Avsat