تجاوز إلى المحتوى الرئيسي

MSB’den “Möntrö bildirisi” açıklaması: TSK, hiçbir sorumluluğu olmayan kişilerin şahsi emellerine araç yapılamaz

MSB’den “Möntrö bildirisi” açıklaması: TSK, hiçbir sorumluluğu olmayan kişilerin şahsi emellerine araç yapılamaz
posted onApril 7, 2021
noتعليق

Emekli 103 amiralin ortak bildirisine hükümet kanadından tepkiler gelmeye devam ediyor.

Millî Savunma Bakanlığı, "Türk Silahlı Kuvvetleri, hiçbir görev ve sorumluluğu olmayan kişi veya kişilerin hırs, ihtiras ve şahsi emellerine araç yapılamaz." açıklamasını yaptı.

Açıklamanın devamında, “Böyle bir bildiri yayınlamanın demokrasimize zarar vermekten, Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin moral ve motivasyonunu olumsuz etkilemekten ve düşmanlarımızı sevindirmekten başka bir işe yaramayacağı açıktır. Bağımsız Türk yargısının gereğini yapacağına inancımız tamdır” ifadeleri yer aldı.

Twitter’dan açıklama yapan Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da "Bir grup müteakit askerin darbe dönemlerini çağrıştıran açıklaması sadece kendilerini gülünç ve zavallı duruma düşürmüştür. Bilsinler ki aziz milletimiz ve temsilcileri bu zihniyete ve vesayet heveslilerine asla geçit vermeyecektir. Haddinizi bilin ve yerinizde oturun" dedi.

Muhalefetten bildiriye destek

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, sosyal medya hesabından, emekli amirallerin bildirisi için "15 Temmuz’un önünde de sonunda da dimdik durdular. Vatansever eleştirileri tebrik ediyorum" mesajını paylaştı.

Bildiriye destek veren bir diğer isim İyi Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray da "Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum" ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Bir gazetecinin "Bir Cumhurbaşkanı Montrö'yü feshedebilir mi?" sorusuna TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Teknik olarak evet" yanıtını vermişti.

Daha sonra Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı’nın, bir tarikat evinde sarıklı ve cüppeli görüntüleri yayımlanmış ve her iki gelişmeye tepki olarak TSK’dan emekli 103 amiral ortak bildiri yayımlamıştı.

Montrö için “büyük bir diplomasi zaferi” denilen bildiride, “Montrö Sözleşmesinin tartışma konusu yapılmasına/masaya gelmesine neden olabilecek her türlü söylem ve eylemden kaçınılması gerektiği kanaatindeyiz” ifadesi yer almıştı.

Mehmet Sarı’nın görüntüleri için de “Son günlerde basında ve sosyal medyada yer alan kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur” denilmişti.

Bildiri hakkında soruşturma başlatılmıştı.