رفتن به محتوای اصلی

Türkiye yeni bir savaş cephesi açar mı?

Türkiye yeni bir savaş cephesi açar mı?
posted onApril 17, 2019
noدیدگاه

Hêmin Dildar 

 İran- Suriye, Türkiye ve Rusya arasında gelişen sıkı diplomasi trafiği Suriye'de yeni gelişmelerin ispatıdır. Bundan bir hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir araya geldi. Aynı şekilde İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif,  dün Şam'da Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Suriye Dışişleri Bakanı Welid Mualim ile ikili görüşmelerde iki ülke ilişkileri ele alınmıştı. 

Bugün de Türk mevkidaşı Mevlit Çavuşoğlu ile Ankara'da görüşen Zarif'in Erdoğan ile bir görüşme yapması bekleniyor. 
Suriye'deki gelişmelerden anladığımız kadarıyla İran, Suriye, Türkiye ve Rusya devlet yetkilileri arasındaki diplomasinin temel gündemi şuan Suriye'nin durumudur.  Zira İdlip bölgesinde İran'ın desteklediği silahlı guruplar ve Suriye ordusu, İhvanci Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) arasındaki savaş yine şiddetlenmeye başladı. Rus savaş uçakları yine İdlip'te HTŞ'yi bombaladı. Rus hava saldırıların karşın HTŞ'de Halep'teki köylere saldırmaya başladı.  

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’de IŞİD'e karşı 7 yıllık kazanımlarını korumak için bütün taraflarla pragmatik stratejilerini uygulamaya çalışıyor. Nitekim NATO güçleri Kobani ve Girêspî'de konumlanmış durumda. Aynı şekilde NATO'nun güvenli bölge oluşturma çabaları da devam ediyor. 

Diğer yandan Türkiye, Til Rifat'a karşı operasyonu dillendiriyor. Türk basınına göre Afrin'den çıkartılan ve Til Rifat'a yerleşen YPG'lilerin o bölgeden çıkartılması için de Türk askeri bölgeye konuşlandırıldı. Yine Türk medyasına göre Türkiye'nin Rus askerlerini Til Rifat'an çektirerek ikinci Afrin senaryosunu Til Rıfat’da yenileyecek. 

Ayrıca bölgeden gelen haberlere göre Til Rifat merkezinde Baas Partisi yetkililerin katılımıyla Suriye bayrakları asıldı. Til Rifat kenti Antep, Halep ve Afrin üçgeninde stratejik bir öneme sahiptir.  Kent şuanda YPG, Ceyş el Siwar ve Suriye ordusu denetiminde bulunuyor. İran milisleri ve Rus askerleri de bölgede bulunuyor. Kentin kuzeyinde bulunan Minnag Havaalanı şu an Rusya ve Suriye'nin hâkimiyetindedir. 

YPG denetimindeki Til Rifat ve bazı köylerin doğu, batısı ve kuzeyi Türkiye ve ÖSO tarafından güneyi ise Suriye güçleri tarafından kuşatılmış durumda. 

AvaToday’in bölgedeki kaynaklardan edindiği bilgilere göre az bir kısmı çekilen Rusya güçlerinin Til Rifat merkez ve Minnag Havaalanı ve çevresinde bulunuyor. 

Bir Kürt atasözü der ki; "Delîlê baranê ba ye, delîlê mirinê jî ta ye" yani yağmurun işareti rüzgar, ölümün işareti ise buhran geçirmektir. Türkiye'nin geçirdiği buhran ve içinden geçtiği atmosfer ölümüne yol açmazsa bile Türkiye’yi sakat bırakacaktır. 

Çünkü Türkiye büyük ekonomik kriz içindedir. Yerel seçim sonuçları AKP'nin elini zayıflatmış durumda. Öte yandan Erdoğan'ın eski yol arkadaşları ona karşı yeni parti kurma çalışmalarına başladı. Yeni parti tabelasının birkaç ay içinde asılması bekleniyor. Diğer yandan Türkiye’nin NATO ve ABD ile yaşadığı kriz devam ediyor.  Avrupa Birliği (AB),Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin durdurulmasını gündemine almış durumda.

İç ve dış siyasette buhran yaşayan Erdoğan rejiminin muhalefeti bastırmak ve içte yaşanan muhalefeti bastırmak amacıyla Til Rifat'ta yeni bir savaş cephesi açabilir. Suriye’de açılacak yeni bir cephe Erdoğan rejimini buhrandan kurtarmanın aksine uçurumdan baş aşağı yuvarlanmasına neden olacaktır.